Rat u Ukrajini, 514. dan – Zelenski od NATO-a traži dalekometnu artiljeriju; U Lavovu likvidiran veliki broj stranih plaćenika

Rat u Ukrajini, 514. dan – Zelenski od NATO-a traži dalekometnu artiljeriju; U Lavovu likvidiran veliki broj stranih plaćenika

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Zelenski: Ukrajinskim snagama fali dalekometna artiljerija NATO-a

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinskim vojnicima nedostaje dalekometna artiljerija NATO-a, kao i da Kijev do sada nije uspio da se dogovori sa saveznicima o njenim isporukama.

On je naveo da pitanje isporuka oružja zavisi od SAD.

– Oružanim snagama Ukrajine nedostaju borbeni avioni, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu količine – rekao je Zelenski i dodao da će obuka ukrajinskih pilota za upravljanje zapadnim avionima početi u avgustu.

Zelenski je, takođe, naveo da je s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom telefonom razgovarao o situaciji u Crnom moru, o koracima neophodnim za uklanjanje blokade žitnog koridora i dejstvima za integraciju Ukrajine u Sjevernoatlantsku alijansu.

  • Odbijen pokušaj ofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj ieonici fronta u Zaporoškoj oblasti je odbijena, saopštio je lider zaporškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

– Tokom proteklog dana u tom pravcu protivnik je četiri puta pokušao da izvede ofanzivu. Svi napadi su odbijeni – napisao je Rogov na svom telegram-kanalu.

Ranije je saopšteno da ruska odbija novi napad Oružanih snaga Ukrajine u orehovskom pravcu i da su u toku žestoke borbe.

Uništen ukrajinski tenk na bahmutskom pravcu

  • U Lavovu nedavno likvidiran veliki broj stranih plaćenika, ukupno od početka rata skoro 5.000

U raketnom udaru koji su ruske snage izvele na području Akademije kopnene vojske Ukrajine u Lavovu likvidiran je veliki broj poljskih i njemačkih plaćenika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden 6. jula visoko preciznim naoružanjem sa mora.

Ministarstvo je navelo i da od početka specijalne vojne operacije ukupno likvidirano 4.990 stranih plaćenika, dok je još 4.910 plaćenika pobjeglo područja gde se vode borbe i napustilo Ukrajinu.

Oružane snage Rusije nastaviće ciljano da likvidira strane plaćenike u Ukrajini.

Ruska strana tvrdi da je pogođena Akademija kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, u kojoj su navodno bili stacionirani plaćenici iz Evrope

  • Odbijeno više napada protivnika

Rusko Ministarstvo saopštilo je i da je u donjeckom pravcu uspješno odbijeno 14 napada protivnika i da je u posljednja 24 sata likvidirano više od 280 ukrajinskih vojnika.

Na istom području je uništena i značajna količina vojne tehnike, a uništena su i dva kampa stranih plaćenika.

Grupa „Centar“ ruske vojske u poslednja 24 sata odbila je sedam napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana, likvidirala 170 ukrajinskih vojnika i 16 jedinica vojne tehnike.

Pored toga, savladane su jedinice tri ukrajinske brigade u oblasti oko mjesta Kovaljovka u LNR, Tern i Jampolovka u DNR, a sprečeno je djelovanje ukrajinske diverzantske grupe.
U hersonskom pravcu ruska vojska likvidirala je 30 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, dva automobila i dve haubice D-30.

Avijacija, raketne jedinice i artiljerija ruske vojske uništili su privremenu bazu stranih plaćenika u Černigovskoj oblasti, kao i skladište avionskog goriva u vazdušnoj bazi „Kanatovo“ u Kirovogradskoj oblasti.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u posljednja 24 sata avijacija i raketne snage izbacili su iz stroja 94 artiljerijske jedinice Ukrajine na prvoj liniji fronta, kaoi živu silu i vojnu tehniku u 117 rejona.

U pravcu Kupjanska ukrajinske snage izgubile su 110 vojnika, dva oklopna vozila i dve haubice.

Grupa „Istok“ odbila je tri napada ukrajinske vojske u južnodonjeckom pravcu, likvidirala 190 ukrajinskih vojnika i 13 jedinica tehnike i spriječila djelovanje dve grupe diverzanata.

Zaustavljena oklopna vozila OSU na zaporoškom pravcu

  • Presretnuto 15 raketa „hajmars“

Ruska PVO presrela je 15 raketa „hajmars“, tri rakete „harm“ i jednu „storm šedou“. Uništeno je 15 bespilotnih letilica.

Uništen slovenački tenk M55S

Poginuo reporter RIA Novosti

Ratni izveštač agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov (34) poginuo je u ukrajinskom napadu u zoni specijalne vojne operacije.

Fotoreporter Konstantin Mihaljčevski je ranjen. On će biti prebačen u Melitopolj, a potom na Krim ako to njegovo stanje bude dozvolilo, preneo je Sputnjik.

Grupa novinara više medijskih kuća našla se na udaru ukrajinskih snaga kod mjesta Pjatihatki.

  • Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu

Automobilski saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je drugi put danas. Ubrzo je saobraćaj normalizovan.

  • Novi napad na Krim

Kijev dronovima napao infrastrukturne objekte krasnogvardjeske oblasti Krima, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov. Prema njegovim riječima, došlo do eksplozije u skladištu municije.

Nema povređenih, ali je donijeta odluka o evakuaciji stanovnika u prečniku od pet kilometara od tog mesta.

Iz bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj na željezničkom delu Krimskog mosta

Prethodno je privremeno bio zatvoren Krimski most.

U Krasnogvardejskom okrugu na Krimu, skladište municije gori nakon što ga je pogodila ukrajinska bespilotna letelica. Najavljena je privremena evakuacija stanovnika 5-kilometarske zone. Takođe, privremeno je obustavljen saobraćaj na Krimskoj pruzi.

  • Novi udari na Donjeck

Ukrajinske snage izvele su udare na Donjeck i Makejevku.

  • Čehov: Napredovanje u zaporoškom pravcu

Avijacija grupe „Istok“ ruskih Oružanih snaga uništili su više od 10 položaja u zaporoškom pravcu gde su bile koncentrisane ukrajinske jedinice sa tehnikom, rekao je načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.

Uništen ukrajinski tenk sa posadom na bahmutskom pravcu

ISTOK
00:00
/
01:49

 

 

CATEGORIES
Share This