Bajdenova posjeta Kijevu dala kontraefekat, raste nezadovoljstvo

Bajdenova posjeta Kijevu dala kontraefekat, raste nezadovoljstvo

Američki predsjednik Džozef Bajden čak ni posjetom Kijevu nije uspio da ubijedi američku javnost da je pomoć koju Vašington pruža Ukrajini opravdana.

U prilog tome navode se rezultati različitih anketa koje pokazuju da u SAD opada interesovanje za pitanje isporuke oružja Kijevu, piše list „New York Times“.

Naime, rezultati ankete Centra za istraživanje odnosa sa javnošću „Norc“ pokazali su da je podrška stava da Vašington treba da igra „glavnu“ ulogu u sukobu pala je sa 32 odsto na svega 26 odsto u ovoj godini. Istovremeno, broj onih koji se slažu sa stavom vladajuće stranke u SAD i koji i dalje podržavaju isporuke američkog oružja Kijevu pao je sa 60 na 48 odsto.

Sa druge strane, broj onih koji smatraju da su SAD već učinile previše porastao je sa sedam odsto koliko je iznosio prošle godine na 26 odsto u februaru ove godine, navodi se u članku.

Istraživanje televizije „Fox news“ pokazalo je da bi 46 odsto anketiranih željelo da se odredi vremenski okvir za pomoć Kijevu. Autori članka podsjećaju da se pojedini predstavnici Republikanske partije u Kongresu zalažu za potpuni prekid pomoći.

Prema tome, zaključuje se, neočekivana posjeta američkog predsjednika Kijevu na godišnjicu početka specijalne vojne operacije podigao je moralni duh Oružanih snaga Ukrajine, ali nije imala uticaja na javno mnjenje u SAD.

Američki predsjednik posjetio je Kijev 20. februara. Tom prilikom je obećao ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara koji će uključivati isporuku višecjevnih raketnih bacača „hajmars“ koje ukrajinski vojnici koriste u zoni specijalne vojne operacije, prenosi „Informer“.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This