Odoše, čemu čuđenje?

Odoše, čemu čuđenje?

Kada pročitaju da je smanjen broj upisane djece u školama, da se sve manje parova odlučuje da osnuje porodicu, da se familije sele ili pripremaju za odlazak odavde, zapitaju li se, oni koji trebaju i moraju, zašto. I čemu to vodi.

U medijima svako malo neko ispriča zašto odlazi odavde, zašto je tamo bolje i čemu se nadaju. Ovdje, očigledno, ničemu. Statistika je neumoljiva.

školske klupe u Republici Srpskoj početkom 2022/23. sjelo je 890 osnovaca manje nego u prošloj školskoj godini.

Od 2017/18. u osnovnim školama bilo je 90.995 đaka, što znači da je broj osnovaca u međuvremenu pao za oko 6.350. Za samo pet godina izgubili smo oko 350 odjeljenja, s obzirom da je, prema zvaničnoj statistici, prosječan broj đaka u osnovnoj školi po odjeljenju 18. Brinu li, plaše li ove brojke ikoga?

Autentičan primjer: tata je prije 4 godine otišao na građevinu u Njemačku. Mama je sa dvoje djece ostala, jer je imala poprilično dobar posao. Dječaku 10, djevojčici 9 godina. Od prošle godine su u procesu spajanja porodice i odlaska. Ona ozbiljno uči njemački, klincima to već dosta dobro ide. Nadaju se da će se „spojiti“ ove godine. Eto, još dva odjeljenja ostaće bez po jednog đaka.

– Nije stvar u novcu. Hoću da odrastaju zdravo i sigurno, u stabilnom sistemu – kratak je mamin odgovor.

Nema se tu šta više dodati. Roditelji žele sreću za svoju djecu. Makar to značio drugi kraj svijeta. Tačka. Neka ne pokuša niko da ih ubjeđuje u suprotno.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This