Tražili ste, gledajte

Tražili ste, gledajte

Nije baš da nismo naučeni na to da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske svašta moguće.

Gledali smo u daljoj i bližoj prošlosti poslanike koji su, tako je djelovalo, na skupštinska zasjedanja dolazili “pod gasom”, zbog čega je još onomad zabranjeno točenje alkohola u skupštinskom restoranu, zatim ministre koji lupaju šljage izabranim predstavnicima naroda, cjelodnevne šou-programe između Milorada Dodika i opozicionara, čašćavanje uvredama, slušali kletve i zakletve.

I taman kad smo pomislili da je to – to, da se teško može spusti niže od nivoa na koji je spala formalno najznačajnija demokratska institucija u Srpskoj, već na prvim sjednicama novoizabranog saziva pokazalo se da je ne samo moguće potonuti još dublje, već da postoji osnovani razlog za zebnju šta bi se sve tamo moglo vidjeti i čuti u naredne četiri godine.

Zvijezda konstitutivne sjednice Narodne skupštine u novom sazivu nije bio neki poslanik željan pažnje i popularnosti, niti su publiku pred malim ekranima zabavljali očekivani dueli Vukanovića s Dodikom, Mazalicom ili Tamindžijom. Svu slavu pokupila je životno najiskusnija među njima, Crnogorka iz Pirota s prebivalištem u Banjaluci, kojoj je zapalo da predsjedava tim svečanim događajem. Živopisno vođenje konstitutivne sjednice parlamenta Srpske postalo je hit ne samo kod nas, već i mnogo šire, što bi rekao jedan pokojni domaći političar.

A onda, novi spektakl! Na nedavno održanoj sjednici izabrano je novo skupštinsko rukovodstvo, a mjesto jednog od potpredsjednika Narodne skupštine dobio je Petko Rankić, novoizabrani poslanik Socijalističke partije iz Bratunca.

Čim je progovorio, potpredsjednik Rankić prvo je zaprijetio jednom opozicionom poslaniku, drugog je nazvao majmunom, a onda skočio na noge lagane da se s njima i na drugi, neposredniji način “ponosa”, ako zatreba. Dan kasnije, u javnosti su se pojavili snimci od prije dvije godine, kad je Rankić bio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Bratuncu, na kojima se jasno vidi kako novi potpredsjednik parlamenta Srpske pokušava da ostvari “bliži” kontakt i sa odbornicima lokalne skupštine, pominjući im članove familije.

Neki bi rekli: Ko nas je kleo nije dangubio. Vjerovatno je prikladnija ona: Tražili ste, gledajte.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This