Nazdravlje

Nazdravlje

Narodni poslanici Republike Srpske usvojili su Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju po kojem je, nakon nekoliko godina insistiranja, prošao zahtjev Fonda zdravstvenog osiguranja da se obezbijedi bar jedan dodatni izvor finansiranja.

Društvo za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj je, u skladu sa propisima koji uređuju oblast obaveznog osiguranja u saobraćaju, dužno da Fondu uplaćuje 5 odsto od bruto premije osiguranja od odgovornosti na ime naknade štete na licima, koji podrazumijevaju troškove liječenja i druge nužne troškove oštećenog koji nastanu kao posljedica upotrebe motornog vozila – tačno je glasio član 90 Nacrta Zakona o obaveznom osiguranju.

Po računici Fonda zdravstvenog osiguranja, taj novac bi bio dovoljan da pokrije troškove liječenja povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

Iz redovnih prihoda, a to su uglavnom doprinosi za zdravstveno osiguranje, u potpunosti se finansira liječenje povrijeđenih iz redovnih prihoda. Riječ je o milionskom iznosu, koji Fond godišnje zna da košta i do 10 miliona KM, u zavisnosti od godine do godine, jer Fond pored osnovnog liječenja u saobraćajnim nezgodama finansira i sve posljedice koje nastaju nakon povređivanja u saobraćajnim nezgodama poput produžene medicinske rehabilitacije, medicinska sredstava, eventualno liječenje izvan RS, lijekove i drugo.

Dodatni izvor finansiranja bio je na pragu, i to baš kada je odlučeno da se smanji stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 12 na 10,2 odsto, a zbog čega je Fond uskraćen godišnje za oko 91,9 miliona KM.

Međutim, taj član zakona, odnosno dodatni izvor finansiranja, doslovno je izbrisan iz prijedloga zakona bez objašnjenja. A suština cijele priče je u tome da su osiguravajuće kuće prijetile poskupljenjem ako taj prijedlog prođe.

Na kraju smo u martu dobili poskupljenje registracije i bez uvedenih dodatnih izvora finansiranja.

Odnos snaga je jasan.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This