Doboj potresa novi skandal: Kasni 10 plata, korupcija cvjeta, odgovorni ćute (FOTO, VIDEO)

Doboj potresa novi skandal: Kasni 10 plata, korupcija cvjeta, odgovorni ćute (FOTO, VIDEO)

Obraćanje Gojka Đekića, radnika Gradske razvojne agencije u Doboju, potvrdilo je pisanje Srpskainfo – u Doboju, u javnom sektoru, plate kasne mjesecima, iako je budžet pred izbore napumpan kreditima, a korupcija u ovom gradu postala način života.

Uzimajte vi milione, vile i stanove, ali nama isplatite plate, ja sam vam omogućio mandat od četiri godine, poručio je, između ostalog, Gojko Đekić, radnik Gradske razvojne agencije Doboj, koji je posljednju platu primio za juni prošle godine.

“Tek ću progovoriti”

Tvrdi da su u sličnoj situaciji i druge njegove kolege u Agenciji i zaposleni u Turističkoj organizaciji Doboj i Direkciji za razvoj i izgradnju rada DIRG, ali da se svi boje da o tome javno govore.

Gojko Đekić
FOTO: GOJKO DJEKIC/FACEBOOK/SCREENSHOT

– Ja se ne bojim nikog, pričaću pa taman glavom platio. Tek ću progovoriti, jer mnogo znam o njima – objavio je Đekić na društvenim mrežama.

Đekić nije samo nezadovoljni radnik, nego je, prije svega, nezadovoljni aktivista SNSD, koji je za izbore „radio“ za vladajuću stranku, a sad mu šefovi tako vraćaju.

– Dali smo na terenu i dušu i srce i poštenje. Komšije ne govore sa mnom, CIK me tereti, protiv mene je podignuta optužnica zbog ponovljenih izbora 2020. godine, a sad ne zaslužujem ni svoj lični dohodak – poručio je Đekić.

Istina, posao „za izbore“ Đekić je, očigledno, dobro obavio: na njegovom biračkom mjestu, u selu Trnjaci kod Doboja, gradonačelnik Boris Jerinić je na ponovljenim izborima 2020. dobio 74 odsto, a odbornička lista SNSD 72 odsto glasova.

Javno prozvani ćute

Ogorčen zbog kašnjenja „ličnog dohotka“, Đekić je ispričao i druge detalje, o kojima se po Doboju odavno šuška po kuloarima, a koji ukazuju na mutne radnje i manipulacije tokom i poslije izbora.

– Daju nam plate tri mjeseca pred izbore, a onda još malo poslije izbora, da ćutimo, a poslije ništa. Zakon kaže da je krivično djelo kada poslodavac ne isplati tri plate, a nama plate kasne 10 mjeseci. Zar je red da ja idem raditi na dnevnicu da bih obezbijedio porodici hranu, mom bolesnom ocu pelene, mojoj kćerki školovanje – rekao je ovaj nezadovoljni radnik i ogorčeni aktivista SNSD.

Uz mnoge optužbe, Đekić je iznio i jednu simptomatičnu pohvalu: javno se zahvalio svom sugrađaninu Danijelu Jošiću, poslaniku SNSD u Narodnoj skupštini RS, koji mu je, valjda ličnom donacijom, „omogućio da proslavi krsnu slavu“.

Panorama Doboja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Da li se ovdje radi o borbi za radnička prava ili ovaj skandal svjedoči da je i potlačena radnička klasa pristala na korupcijski obrazac ponašanja: u stilu ja tebi glasove, ti meni posao i platu?

U Doboju se povodom Đekićeve objave niko ne oglašava. Ćuti i gradonačelnik Boris Jerinić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Obren Petrović i ostali javno prozvani lokalni funkcioneri. Na telefon se nije javljao ni Aleksa Mirčetić, direktor Gradske razvojne agencije, inače sugrađanima poznatiji kao bodi bilder.

Dva, tri dana narod je prepričavao Đekićeve riječi i pisao komentare po društvenim mrežama, a funkcioneri su ćutali, i onda je sve zaboravljeno.

– To je njihov manir. Oni sve probleme rješavaju tako. Ćute i čekaju da prođe, pa nastave da vladaju po svome – kaže Vesna Vukmirović, novinarka iz Doboja.

Dodaje da joj je preko glave i korupcije i nepravde i da je zgrožena svime, i kao novinarka, i kao građanka, a pogotovo kao majka troje djece.

– Ozbiljno razmišljam da svoju djecu usmjerim da idu u inostranstvo. To je izgleda jedini način da žive koliko-toliko normalno – kaže Vesna za Srpskainfo.

I Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja građana „ToPeer“ Doboj, kaže da niko u gradu ne komentariše Đekićev istup.

– Kao da su građani oguglali na sve, pa ih više ništa ne čudi – rekla je kratko Šešlija za Srpskainfo.

Pravni epilog

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je slučaj „Doboj“ žalosna ilustracija stanja duha i svijesti, ne samo u ovom gradu, nego u cijelom društvu.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja TopićSmatra da se u Đekićevom istupu ističe priča o dva problema, odnosno dva krivična djela.

– Poslodavac ne isplaćuje plate, dakle čini krivično djelo, i što se toga tiče, očigledno je da je vuk  pojeo magarca. Druga stvar je javno priznanje “umiješanosti” u ime stranke u izborne malverzacije, o čemu u Doboju već i ptice pjevaju. I tu postoje indicije o izbornoj korupciji, koja je takođe krivično djelo – kaže Topićeva.

Zaključuje da ovaj primjer svjedoči “društvenoj opšteprihvaćenosti korupcije i prevara, kao sastavnog dijela naših identiteta“.

– Nakon horskog zgražavanja nad onim što je čovjek iz Doboja javno rekao, a što mnogi odavno znaju, izostaće pravni epilog – zaključuje Topićeva.

SINDIKALAC ZA KAŠNJENJE PLATA SAZNAO U TRŽNOM CENTRU

O mukama radnika u Doboju, koji mjesecima ne primaju plate, sindikalni lideri, tvrde, ne znaju ništa.

– Nije nam se niko do njih obraćao niti tražio pomoć, ali sam načuo nešto o kašnjenju plata. Kad sam bio u tržnom centru čuo sam nešto i o tom videu, koji je objavio radnik Gradske razvojne agencije – kaže za Srpskainfo Zoran Đedović, izvršni sekretar regionalnog sindikalnog centra Doboj Saveza Sindikata RS.

Tvrdi da radnici ove agencije, kao ni radnici DIRG-a i Turističke organizacije, nisu članovi SS RS, nego Sindikata uprave RS, koji vodi Dobojlija Božo Marić. Marić, međutim, tvrdi da pomenuti radnici „ne participiraju u članstvu“ Sindikata uprave RS i da se ni njemu nisu obraćali.

– Neisplaćivanje zarada je nedopustivo i što prije se mora pronaći rešenje – poručio je Marić.

Komentarišući ćutanje predstavnika Grada Doboj, koji je osnivač ovih agencija i organizacija, Marić je rekao bi oni “morali komunicirati sa javnošću, bez obzira na okolnosti”, jer je to u interesu Grada.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This