Gospodo iz Evrope, zašto ne rudarite kod sebe?!

Gospodo iz Evrope, zašto ne rudarite kod sebe?!

„Dok se u BiH planira otvaranje rudnika litijuma, a građani se peticijama, pa i najavom radikalnijih mjera, pokušavaju da odbrane od toga, cijena ove rude u svijetu pada, pojedini rudnici se zatvaraju, a litijum gubi značaj kakav je imao. Na mogućnost da napravimo stratešku grešku i bespovatno uništimo prirodu, podzemne vode i sve što vrijedi, zbog rude za koju niko više nije siguran ima li značaj kakav joj se davao“, upozorava ekonomski stručnjak Damir Miljević.

On u izjavi za Avaz kaže da litijum važan samo u proizvodnji baterija za automobile, ali nove tehnologije, pojašnjava, potiskuju litijum – jonske baterije.

„Vlasti u BiH niti znaju, niti prate šta se dešava u svijetu, koji je duboko u trećoj industrijskoj revoluciji. Drugi problem „rata za litijum“ je što su u BiH bitni samo kratkoročni interesi“, mišljenja je Miljević.

„Neko misli da se mogu zaraditi neke pare tako što će se uništiti priroda, pri tome i ne razmišljajući da, ako već neko treba to da radi, možemo raditi i mi jer tehnologije rudarenja su stare preko 100 godina. Oko 95 posto kritičnih materijala, ne samo litijuma, već bora, cinka, bakra u svijetu pod kontrolom je Kine. To je za ostatak svijeta problem, koji se onda prebija preko „afričkih zemalja“ kao što je BiH. Najveće zalihe litijuma u Evropi su u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Finskoj, Portugalu i Španiji, a ne u BiH ili Srbiji. Postavlja se pitanje, ako je to „zlato 21. vijeka“, gospodo, zašto ne rudarite kod sebe?!“, upitao je Miljević.

(BN) Foto: Ilustracija/Anita Pouchard Serra/Bloomberg

CATEGORIES
Share This