Vučić na sastanku inicijative Otvoreni Balkan: Pričali smo o važnim pitanjima

Vučić na sastanku inicijative Otvoreni Balkan: Pričali smo o važnim pitanjima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Veroni, a poslije sastanka lidera inicijative Otvoreni Balkan rekao je da će se obratiti javnosti.

On je ovo najavio na konferenciji za medije nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini u Veroni.

– Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili prije početka ljetnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbjednosti hrane – rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Kovačevskim i Ramom razgovarao i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

– Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mjesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas – istakao je Vučić.

Dodao je da je trgovinska razmjena između Srbije i Sjeverne Makedonije sve veća i veća, i da je u posljednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

– Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prenosi neku vrstu robe oni 30 odsto voze, a 70 odsto provedu na granicama – istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o oprečnim pogledima Srbije i Albanije po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji, predsjednik Srbije je rekao:

– Ja i Edi pričamo o saradnji, možda imamo nekada oprečne izjave, ali je ekonomija osnov odnosa između dvije zemlje i bitno je da se građani osjećaju sigurnjim i dobro primljenim kada odu u druge zemlje.

Tanjug

CATEGORIES
Share This