Šta čeka Srbiju poslije protesta u Beogradu: 5 važnih događaja nakon neuspjelog pokušaja opozicije da upadne u gradsku skupštinu

Šta čeka Srbiju poslije protesta u Beogradu: 5 važnih događaja nakon neuspjelog pokušaja opozicije da upadne u gradsku skupštinu

Opozicija je sinoć pokušala da upadne u Skupštinu grada Beograda, a kada im se Žandarmerija suprotstavila protest je eskalirao u nasilne nemire.

Velika policijska akcija je na kraju rastjerala demonstrante, uhapšeno je oko 35 osoba i povređeno isto toliko policajaca. Noć poslije incidenata u kojima je Skupština grada ostala u srči danas je pred Srbijom 5 važnih događaja.

1.Postupci protiv uhapšenih demonstranata

Tužilaštvo će danas, kako je najavio predsjednik Aleksandar Vučić, kvalifikovati djela protiv uhapšenih demonstranata i pokrenuti istragu ako za tim bude bilo potrebe.

– Pokušano je nasilno zauzimanje institucije države Srbije, vidjećemo kako će to kvalifikovati tužioci. Uhapšeno je više od 35 siledžija, nastavlja se hapšenje. Svi će biti pohapšeni, gde god se skrivali, neće moći da se sakriju – istakao je sinoć Vučić poslije hitne sednice Savjeta za nacionalnu bezbednost.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” je sinoć osudila hapšenje velikog broja demonstranata.

2)Vučić sa Bocan-Harčenkom

Vučić će se danas u 9 sati sastati sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, saopšteno je sinoć iz pres službe predsednika Republike.

3) Nova sjednica Saveta nacionalne bezbjednosti u 15 časova

Ivica Dačić, sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost, poslije protesta u Beogradu sazvao je sjednicu Savjeta sa šefovima službi koja će biti održana danas u 15 časova.

– Ovde je jasno da je vladajuća koalicija osvojila većinu glasova, a ukoliko se nastave pokušaji da se nasilno ruši politički poredak slijediće sankcije. Država je jača od svih nasilnih pokušaja. Nakon današnjeg sastanka obavijestićemo narod o daljim koracima – poručio je Dačić.

4) Protest studenata ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u 11 sati

Grupa studenata okupljena pod nazivom “Borba”, koja podržava “Srbiju protiv nasilja” i koja je protestovala ispred zgrade Republičke izborne komisije, danas u 11 sati započinje protest ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Oni su od tog Ministarstva tražili provjeru biračkog spiska i dali im rok do danas.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Kako su naveli studenti, ako ni poslije protesta ne dobiju potvrdan odgovor od Ministarstva uputiće se na dvije lokacije u Beogradu koje će blokirati, a koje za sada ne otkrivaju “zbog bezbjednosti”.

5) Sljedeći koraci opozicije

Koalicija “Srbija protiv nasilja” bi danas trebalo da saopšti javnost koji su joj dalji planovi za protest koji je sinoć eskalirao u pokušaj ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda.

U jednom trenutku sinoć lideri opozicije su pominjali mogućnost pregovora sa Vladom, ali u kasnijem saopštenju poslije rasturanja demonstracija nisu pominjali tu mogućnost.

Podsjetimo, uhapšeno je 35 osoba koji su sinoć izazivali nerede ispred gradske skupštine u Beogradu. Oko 30 policajaca koje je obezbjeđivalo skupštinsku gradu je povrijeđeno, od čega dvojica imaju teške povrede. Vučić je naveo da su pripadnici MUP gađani betonskim kockama, te da je jednom jedva zaustavljeno krvarenje.

Protest ispred RIK

Kako smo ranije pisali su lideri opozicije tokom protesta liste “Srbija protiv nasilja” došli do Skupštine grada, gde su naišli na zaključana vrata koja su pokušali da provale. Prilikom pokušaja upada slomljeno je staklo na ulaznim vratima.

Na ulazu u Skupštinu se pojavio jedan od pripadnika policije koji je lidere opozicije upozorio da je nasilni ulazak krivično delo.

– Slomili smo vrata! Drže leđima vrata. Ne može da se gurne od njih – rekao je Milivojević, na šta su mu okupljeni vikali “ulazi, ulazi”.

Okupljeni su gađali policajce predmetima i razbijali sve prozore, policija im je uzvratila ispaljivanjem nekih oblaka za koje jedni tvrde da je suzavac, a drugi da su bile dimne bombe.

Policija razbila demonstracije

Policija sa opremom za razbijanje demonstracija došla je sinoć iz pravca Doma narodne Skupštine, potisnula demonstrante i napravila prsten oko gradske Skupštine. Potisnuli su demonstrante iz parka niz Ulicu kralja Milana ka raskrsnici London. Potom se protest rasuo, a policija je započela uviđaj ispred Skupštine grada, piše Blic.

Blic

CATEGORIES
Share This