Prvo od sedam finala za Zvezdu

Prvo od sedam finala za Zvezdu

„Crveno-beli” igraju meč protiv Panatinaikosa (20 č) koju ne smeju da izgube. – Kampaco želi da se igra protiv Efesa „preseli” u Atinu

Sedam kola nade je pred košarkašima Crvene zvezde, da promenljivu evropsku sezonu pretvore u uspešnu, pod uslovom da se plasiraju u plej-of. Vremena za analize će biti, mnoge „dobijene“ utakmice su izgubljene, više „bola“ je bilo na domaćem parketu i to od timova koji neće imati priliku da igraju u „top 8“. Duel sa aktuelnim šampionom Efesom pre dva dana je putokaz kojim putem treba da se ide po pobedu večeras protiv Panatinaikosa u Atini (20 č), bez koje teško da se može proći kroz željeni cilj.

Među mnogim izgubljenim mečevima u Beogradu je i onaj od šestostrukog šampiona Evrope, koji je odlaskom Željka Obradovića 2012, izgubio elitni status . Bilo je to u drugom kolu, kada su oba tima uigravali sastave i nove trenere, a najtrofejnijeg „crveno-belih“ Dejana Radonjića koji je izabrao Panatinaikos, zamenio je malo iskusni Vladimir Jovanović. Obojica su već bivši, a ostaće zabeleženo da je Radonjićev tim slavio sa 77:75. Zvezda je praktično prokockala pobedu. Dva i po minuta pre kraja imala je pet poena prednosti, ali greške u nizu skupo su stajale, posebno Ivanovićeva kada mu je Ponitka iz ruku ukrao loptu i rešio duel.

Umesto Jovanovića na Mali Kalemegdan stigao je prošle jeseni Ivanović, a Radonjić je nedavno dobio otkaz, zbog još jedne uzaludne evroligaške sezone grčkog kultnog tima. Bio je deseti trener u isto toliko godina koji je promenjen, a u toj paleti nalazi se i aktuelni Zvezdin Duško Ivanović, koji je u sezoni 2014/15, u 21 utakmici ostvario 13 pobeda. Igrao je Panatinaikos u „top 16“ fazi, pa plej-ofu, gde je sa 3-1 eliinisan od CSKA. Radonjića je nasledio  Hristos Seleris (49), koji je bezmalo čitav trenerski vek proveo u Lavriji, a učešće u Fiba ligi šampiona mu je bio najveći evropski domet.

U tom meču u Beogradu nije igrala gotovo cela sadašnja Zvezdina bekovska linija.  Dobrić, Nedović i Marković su bili povređeni, a kasnije su stigli Vildoza i Kampaco. Kvalitet srpskog tima i šansa da se izbori plej-of su dovoljna „preporuka“ za dobru partiju, ali daleko od toga da se domaćin ništa ne pita.

– Biće teška utakmica, Pantinaikos je promenio trenera i uvek kada se to desi dođe nova energija, igrači žele da se pokažu u mnogo boljem svetlu. Biće novina i mnogo teže da se spremi utakmica. Mi imamo cilj i želju, borimo se da budemo među osam. Najvažnije je da svi igrači daju sve od sebe, posebno u odbrani. Verujem da je to i njima milije nego da se upišu u listu strelaca – rekao je trener Crvene zvezde Ivanović.

U prvoj evroligaškoj utakmici pred Zvezdinim navijačima Fakundo Kampaco je pokazao klasu. Od njega se očekuje da i u Atini vodi tim do veoma važne pobede.

– Veoma sam srećan zbog pobede nad Efesom, bila nam je izuzetno potrebna. Imali smo dva teška poraza u Evroligi i protiv Cibone i bilo je potrebno da vratimo pobednički mentalitet i energiju koja nas je krasila. Odigrali smo pametno svih 40 minuta i to treba da „prenesemo“ u Atinu. Biće teška utakmica. Dobro igraju, možda ne pobeđuju mnogo u ovom trenutku, ali imaju talentovane igrače. Igraju jako kod kuće i moramo biti spremni na to. Igraćemo svaku utakmicu do kraja kao da je finale – zaključio je Kampaco.

Panatinaikos na listi ima trojicu povređenih igrača koji su propustili duel u Monaku pre dva dana. To su Volters, Gudaitis i Agravanis, ali uvek kada je teško neko sa klupe iznenadi. O tome u Zvezdi i te kako moraju da vode računa, a posebno o nosiocima igre – Liju, Grigonisu, Vilijamsu,  Bejkonu, Ponitki i Papajanisu.

– Verujem da će Zvezda igrati maksimalno, a mi odbranom moramo da odgovorimo svih 40 minuta ako je moguće. Igramo pred svojom publikom, navijači će nam pomoći da budemo čvršći, donosimo bolje odluke, pomognemo jedni drugima i smanjimo broj grešaka. Ne smemo da se ponašamo kao da nam je svejedno. Crvena zvezda nam dolazi posle velike pobede nad Efesom. Žele da se kvalifikuju u četvrtfinale, ali mi moramo da budemo motivisani da igramo. Pre svega da pokažemo čvrstinu i budemo prisutni od prvog do poslednjeg minuta – ocenio je trener Panatinaikosa Seleris.

Ovo će biti 18. duel dva tima, a Panatinaikos vodi sa 9-8.

(Politika)

CATEGORIES
Share This