Novak Đoković oborio apsolutni rekord!

Novak Đoković oborio apsolutni rekord!

Srpski teniser Novak Đoković oborio je apsolutni rekord Štefi Graf u broju nedelja provedenih na prvom mestu.

Đoković je započeo 378. nedelju na vrhu ATP liste, čime je za jednu sedmicu prestigao čuvenu Nemicu, ako gledamo obe konkurencije.

Novak je pre dve godine već oborio rekord Rodžera Federera (310) u muškom singlu, ali je nastavio da pomera granice u „belom sportu“.

Do ovog uspeha srpski as bi došao i ranije, da u periodu od 23. marta do 23. avgusta 2020. nije došlo do „zamrzavanja“ ATP rankinga tokom prekida sezone zbog pandemije koronavirusa.

Takođe, ne treba zaboraviti ni zabrane nastupa u Australiji i Americi prošle godine, te činjenice da na Vimbldonu nije mogao da brani bodove.

Đoković je najbolji teniser sveta prvi put postao 4. jula 2011. godine, nakon osvajanja prvog, od sedam na terenima Ol-Ingland kluba.

Ovo mu je, inače, sedmi mandat na čelu karavana, a najveći broj uzastopnih sedmica na toj poziciji imao je od jula 2014. do novembra 2016. godine (122).

„Treba da se priča i o poziciji broj jedan, ne samo o slemovima. Ne može svako da osvoji slem, ali biti broj jedan na svetu u tolikom nizu je nešto što je, po meni, najzahtevnije. U tom kontekstu mi je drago što sam se vratio na čelnu poziciju. S obzirom da sam oborio rekord za najduži broj jedan i dalje mi godi što sam tu. To je veliki cilj, ali ne toliko veliki kao što je nekad bio. Drago mi je što je to došlo kao posledica osvajanja najvećih turnira“, rekao je Đoković nedavno.

Što se tiče Štefi Graf, ona je u u 11 navrata bila na vrhu WTA liste.

U prvom mandatu od avgusta 1987. do marta 1991. najviše (186 sedmica). Poslednji put najbolja je bila u martu 1997. godine.

(B92)   Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

CATEGORIES
Share This