67 hiljada radnika lani bilo bez uplate doprinosa

67 hiljada radnika lani bilo bez uplate doprinosa

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da u prošloj godini 67 hiljada radnika nije imalo redovnu uplatu doprinosa. Od toga, za čak 45 hiljada  ljudi poslodavci nisu uplatili porez ni za jedan mjesec. Poslodavci tvrde da je većina radnika sa neuplaćenim doprinosima u javnom sektoru.

„Naglasićemo da mi u ovom trenutku možemo da u roku od 60 dana izmirimo platu u cjelosti i takvu zakonsku mogućnost smo dobili i od Ministarstva finansija. Moramo naglasiti da je privatni sektor vrlo likvidan i da se gro tih neuplaćenih doprinosa odnosi na javni sektor odnosno radnike iz zdravstva“, kaže Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske.

S ovim tvrdnjama se donekle slažu i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, objašnjavajući mogući uzrok neredovne uplate doprinosa.

„Neću demantovati da toga ima i u privatnom sektoru. Ali koliko je meni poznato, poslodavci mogu da odgode uplatu poreza i doprinosa za 60 dana u odnosu na platu, pa se to prepliće jedno s drugim“, kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske za privredu.

Ekonomisti objašnjavaju da u tome i jeste srž problema i pitaju kako je uopšte dozvoljena odvojena uplata plate i doprinosa.

„Ovo je očigledno problem koji treba da bude briga inspekcija rada, jer oni moraju da kontrolišu radnike i uplate doprinosa. A ako ne može da plati doprinose, onda ne može da plati ni doprinose, jer biće situacija da je neko došao do penzije, a neko nije uplatio doprinose što je kriminal koji se mora sankcionisati od strane nadležnih institucija“ , kaže Zoran Pavlović.

„Ukoliko se ne uplate doprinosi, Poreska šalje opomenu i kaznu. Očigledno je da država štiti neke poslodavce, neka preduzeća, neke sektore čim Poreska ne radi prinudnu naplatu kako bi naplatila doprinose“, poručuje Mirjana Orašanin, poslanik SDS-a u NSRS.

(BN) Foto: Pixabay

CATEGORIES
Share This