Filmska priča u Remsu: Kako je od „Fudbal menadžera“ postao jedan od najtraženijih trenera svijeta

Filmska priča u Remsu: Kako je od „Fudbal menadžera“ postao jedan od najtraženijih trenera svijeta

Vil Stil najmlađi je trener u Ligama petice, a njegov Rems nije poražen na 17 uzastopnih utakmica.

Kako je uopšte postao trener, to je tek priča za sebe.

Po završetku igračke karijere, Stil je postao pravi zavisnik od popularne igrice “Fudbal Menadžer”, čime je i još više zavolio fudbalsku igru.  Igrao je svakodnevno po nekoliko sati, provodio mnogo vremena igrajući, i tako je sa svega 17 godina donio odluku da se posveti fudbalskim studijama u Engleskoj.

Učio je o marketingu u fudbalu i video.analizi, što mu se posebno dopalo, jer su to radila i njegova braća Ed i Niko, jedan u Klub Brižu, drugi u Sent Trudenu.

I tu kreće uspon karijere.

Prvi “ozbiljniji” posao, Vil je imao u Engleskoj, vodivši ekipu Prestona do 14 godina, a 2014. godine, prešao je u Sent Truden, gdje je u stručnom štabu Janika Ferere u početku radio besplatno.

– Povjerio sam mu ulogu video analitičara za naše prijateljske utakmice, i on me je vrlo brzo ubijedio. Usudio se da iznese svoje mišljenje. Htio sam da ga zadržim, ali klub nije imao budžet. Davao sam mu 500 evra mjesečno iz svog džepa da ostane – rekao je Ferera jednom prilikom.

Put ga je odveo  u drugoligaša, ekipu Lirsa, gde je radio kao privremeni trener. Potom je dobio poverenje u Beršotu, gde je radio i kao glavni trener. Ipak, na klupi je proveo svega 15 utakmica. Karijera ga je odvela u Rems, po prvi put, ali se nakon četiri meseca preselio u Standard iz Liježa. Ipak, u oktobru 2022. godine, Stil se vratio u Francusku, i to kada je Rems ostao bez trenera.

Od tog trenutka, krenuo je neverovatni niz francuskog prvoligaša. Padali su mnogi klubovi, a uzeo je “meru” i PSŽ-u, koji je iz dva meča uspeo da osvoji samo dva boda protiv Stilovih “vojnika”.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This