Za dva mjeseca prikupljeno 512,5 miliona КM prihoda

Za dva mjeseca prikupljeno 512,5 miliona КM prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je za prva dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila 512,5 miliona КM, što je za 83,7 miliona КM ili 20 odsto više u odnosu na januar prethodne godine, uz nastavak znatnog rasta prihoda u svim segmentima.

U februaru ove godine naplata je iznosila 272,8 miliona КM, što je za 35,5 miliona КM ili 15 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu je naplata direktnih poreza veća za 15 odsto, doprinosa za 16 odsto, a ostalih javnih prihoda za 11 odsto, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Naplata direktnih poreza u periodu januar-februar ove godine veća je za 24 odsto, doprinosa za 20 odsto, a ostalih javnih prihoda za 13 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Doprinosi su u prva dva mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 342,5 miliona КM, što je za 57,1 miliona КM više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ veća je za 25 odsto, za Zavod za zapošljavanje veća je za 20 odsto, za Fond dječije zaštite se bilježi povećanje od 21 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 12 odsto, navodi se u saopštenju.

Direktni porezi su u posmatranom periodu ove godine naplaćeni u iznosu od oko 92,4 miliona КM, što je za oko 18 miliona КM ili 24 odsto više nego u prva dva mjeseca prethodne godine.

Najveći rast je ostvaren kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 48,4 miliona КM, što je za 17,2 miliona КM ili 55 odsto više nego u periodu januar-februar 2022. godine.

Rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od oko 40 miliona КM, što je za dva odsto više u odnosu na uporedni period.

Кod ostalih javnih prihoda, u prva dva mjeseca naplaćeno je 77,6 miliona КM, što je za 8,6 miliona КM ili 13 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Nastavljen je rast naplate po osnovu kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 14, odnosno 33 odsto, dok je naplata taksi i naknada veća za četiri odsto, a prihoda po osnovu koncesionih naknada za 17 odsto, dodaje se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.

(Srna) Foto: BN

CATEGORIES
Share This