Vlast Srpske neopaženo mijenja pravila referenduma

Vlast Srpske neopaženo mijenja pravila referenduma

Sedam godina nakon što je Republika Srpska provela referendum o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je na kraju pretvoren u anketu, a koji je Ustvani sud BiH poništio, u Parlament Srpske, gotovo neopaženo stižu prve referendumske izmjene.

Nacrt Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji su predložile vladajuće stranke predvođene SNSD-om, našle su se pred narodnim poslanicima.

Skandalozna izmjena odnosi se na član 55., u kome je navedeno da će za uspješnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina upisanih glasača u birački spisak.

U prevodu – manjina će odlučivati bez obzira na mišljenje većine. Cilj je jasan, s obzirom na veoma nizak procenat izlaznosti građana na izbore i referendume, poručuju iz opozicije.

„Režim je svjesan da ne može izvesti 50 odsto građana i oni imaju, uz sve pritiske, podršku samo od 20 – 25 odsto građana. Sve ostalo je plod političke korucpije. Znaju da ne mogu održati referendum bez podrške opozicije, koju neće imati, pa sad mijenjalu pravila kako bi imali bolju prohodnost i prilagođavaju se svojim interesima“, poručuje Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS.

„Ja ću predložiti da Zakon ide u redovnu proceduru, upravo kako bi i struka dala svoje mišljenje. Mogu odmah sada reći da mi ovo nećemoi podržati, jer se ne može smanjivati prag za izjašnjavanje građana na referendumu“, kaže Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a u NSRS.

„Prema sadašnjem Zakonu o referendumu, refrendumsko pitanje je dobijalo podršku samo kada za njega glasa većina upisanih glasača. Sada, kada se pojednostave predložene novine, ako izađe 10 ljudi, referendum je uspio ako svoju podršku da njih šestoro“, objašnjava politička analitičarka Tanja Topić.

„I da se zapravo sužava taj demokratski potencijal koji bi trebalo da nosi takva vrsta odluke. Ako već dajete građanima da odlučuju o nečemu, ne možete redukovati taj prostor, da biste sproveli određenu odluku. Naravno da se tu krije određeni prostor za manipulaciju, jer je vama sada dovoljno da izađe maltene 10 odsto od onih koji imaju mogućnost da se izjašnjavaju na referendumu“, kaže Topić.

Slučajno ili ne, predsjednik Republike Srpske je u julu ove godine izjavio da bi do nove godine Republika Srpska mogla organizovati „referendum o svom statusu i kako dalje“.

Milorad Dodik je, pored ostalog, tada rekao da „ne želi sukob“, ali da će Republika Srpska razmisliti o jačanju entitetske linije.

Ipak, istorija je pokazala da Dodikove najave o održavanju referenduma o nezavisnosti Srpske nikada nisu ugledale svjetlost dana, te da su uglavnom bile instrument za političku trgovinu.

(BN)

CATEGORIES
Share This