Vlast se pogubila, Izborni zakon Srpske niko ne pominje

Vlast se pogubila, Izborni zakon Srpske niko ne pominje

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović mišljenja je da se vladajuća koalicija iz Republike Srpske, ali i iz BiH, odnosno onaj dio koji dolazi iz SNSD-a potpuno pogubio.

„Nemaju nikakvu viziju, strategiju. Očigledno sve krupne teme koriste isključivo u dnevnoplitičke svrhe, za stvaranje kratkoročnih tenzija, utvrđivanje svojih pozicija i pokušaj da se kroz tu politiku konflikta, dovođenja teških tema u javni diskurs naprave zloupotrebe čitavog procesa koji treba vratiti u normalne, demokratske zakonske okvire, umjesto da se energija ulaže u to da imamo što više fer i poštene izbore“, kaže Borenović za Raport.

Predsjednika PDP-a Raport je zatekao u Skoplju, gdje je posmatrao izborni proces u ovoj zemlji.

„Oni su svjetlosnu godinu ispred nas. Unaprijedili su izborni proces, uveli nove tehnologije, izbalansirali mjesto u biračkim odborima, opozicija kontrolira vlast i obrnuto, imaju i administraciju koja dobro radi svoj posao, savršen izborni proces zemlje koja je tu pored nas i kako je moguće da takvo nešto može uspostaviti Sjeverna Makedonija, a ne može BiH“, pita Borenović.

Mišljenja je da imamo ogroman problem s vladajućim političkim elitama koje godinama koče uspostavljanje efikasnog, transparentnog, zakonitog, demokratskog i tehnološki unaprijeđenog izbornog procesa.

„Zato sve ovo imamo, turbulenciju, mrcvarenje, kreiranje tenzija i ovakve odgovore koji su ponekad dvosmisleni jer ne pokazuju ništa. Do prije neki dan imali smo podignutu ljestvicu do usijanja, a sada se navodi neka vrsta poruka koje ukazuju na to da nemaju drugi izbor nego da postoje samo jedni raspisani izbori od Centralne izborne komisije i da taj Izborni zakon Republike Srpske niti je stupio na snagu, niti ga je moguće provesti do oktobra“, kazao je Borenović.

Dodaje da Izborni zakon Republike Srpske više niko ne pominje, ni Dodik, ni ljudi iz vladajuće koalicije.

„Bježe od tih tema. Zaustavili su u Domu naroda izmjene zakona i uvođenje tehničkih izmjena. Do prije nekoliko sedmica pravili su ogromnu temu, usvajali Izborni zakon Republike Srpske. Mi smo govorili da je nemoguće provesti na način na koji su predvidjeli, iako je to bilo svima jasno“, kazao je Borenović.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This