Vlast obećala više novca za borce i penzionere

Vlast obećala više novca za borce i penzionere

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj 47. sjednici budžet za 2024. godinu čiji je okvir 5.735 milijardi maraka kao i ekonomsku politiku od 2024-2026. koje obuhvataju sedam reformi i reformske mjere.

„Ovaj dokument objedinjen na nivou BiH,  se šalje u Brisel na Evropsku komisiju, kada se moraju ispoštovati neki šabloni. Ovaj dokument je nešto drugačiji u odnosu na prethodni period. Akcenat je usvajanje akcionog plana Vlade da se ispune sve reforme iz dokumenta. Unapređenje privrede, povećanje efikasnosti preduzeća, ekonimska tranzicija, modernizacija, povećanje zapošljavanja i obrazovanja, neke su od reformi, koje su razrađene kroz 17 mjera koje će se naći u akcionom planu Vlade“, pojasnio je premijer Radovan Višković.

Okvir budzeta je 5.735 milijardi i kako je kazao, veći je za 4 posto. Prema riječima premijera, najveća stavka su penzije, koje ce se povećavati za 9 posto, slijedi i povećanje plata i usklađivanje plata u obrazovanju i kulturi sa ostalim zaposlenima.

„Za boračka davanja izdvaja se 467 miliona. Za FZO se izdvaja 246 miliona kao i 2023. a bolnicama se daje 11 miliona da isfinansiraju sve potrebe, a UKC dajemo 60 miliona“,  istakao je Višković i dodao da se preko 400 miliona daje za zdravstveni sektor, a prihod od doprinosa je oko 700 miliona maraka.

„Za Predstavništva Srpske u svijetu biće obezbijeđeno 6,1 milion KM“, naveo je premijer Višković.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je budžet u dobroj kondiciji.

„Kada se porede prihodi i tekući rashodi, prihodi su veći za oko 400 milina KM, što govori da je budžet u dobroj kondiciji. Naš deficit je 200 miliona KM, što je manje za 54,6 miliona od projektovanog“, poručila je Vidovićeva.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This