Vlada nema rješenje oko osiguranja za 46.000 zaposlenih

Vlada nema rješenje oko osiguranja za 46.000 zaposlenih

Vlada Republike Srpske još ne nudi trajno rješenje problema zdravstvenog osiguranja za 46.000 zaposlenih građana Republike Srpske.

Do sada smo čuli da su iz Fonda na vrijeme upozoravali, da nikoga ne mogu izdvajati, da će rokovi biti produženi i da se poslanici ne mogu baviti tim jer su na odmoru. Sve smo čuli samo ne to da će natjerati dužnike da plate dug.

To je saopštila Tanja Vukomanović, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Srpske.

– Dok problem čeka da nadležnima postane prioritet, ljekari liječe bez zdravstvenog, trudnice se pitaju kako će platiti porod, a porodilje hoće li beba moći da primi vakcinu. Da sve bude još gore, posljednjih dana poslodavci savjetuju trudnice da daju otkaz kako bi imale zdravstevno osiguranje preko biroa za zapošljavanje. S druge strane, imamo veliki problem javnih preduzeća i ustanova koji su dužnici – kaže Vukomanovićeva.

Ističe da su sva neefikasnost koja se toleriše unutar javnog sektora, stranačko postavljanje kadrova i guranje problema pod tepih, doveli to toga da Republika Srpska duguje sama sebi, jer su najveći dužnici javna preduzeća, kojima je upravo ona poslodavac.

– Koliko Srpska može podnijeti duga? Može li ovim tempom doći do kolapsa, jer dok Republika Srpska duguje sama sebi, taj ceh plaćaju zaposleni. Ako je Republika Srpska stabilna, zašto se onda na nju ne mogu “osloniti” zdravstveni radnici – pita Vukomanovićeva.

Da novca ima, ali da radnici nisu prioritet, kaže Vukomanovićeva, najbolje pokazuje primjer Univerzitetkskog kliničkog centara Republike Srpske, koji, iako za porez duguje 50 milion KM, dodatni novac izdvaja za garažu i za, vjerovali ili ne, turističku promociju, tačnije virtuelnu šetnju kompleksom.

– Možda UKC Srpske stavrno postane turistička atrakcija, s obzirom na to da malo gdje u svijetu ljekari nemaju zdravstveno osiguranje – poručuje ona.

(BN)

CATEGORIES
Share This