Ulaskom u platni promet postoji opasnost da i IRB Republike Srpske završi na crnoj listi?!

Ulaskom u platni promet postoji opasnost da i IRB Republike Srpske završi na crnoj listi?!

Uvođenje IRB-a u platni promet kako bi se spasile, prema tvrdnjama stručnjaka, firme bliske porodici Dodik, a koje su dobile sankcije, dovode u opasnost da na crnoj listi završi i ova finansijska institucija čiji se rad i ranije dovodio pod sumnju. Međutim, završnu riječ u ovom slučaju daje Agencija za bankarstvo Republike Srpske u saradnji sa Centralnom bankom BiH.

Iako još nisu dobili zvaničnu informaciju o izmjeni legislative u vezi transformisanja IRB-a, Centralne banke BiH su poručili da ne žele komentarisati situaciju i naveli da licenciranje za obavljanje poslova platnog prometa vrše entitetske agencije za bankrastvo i druge zakone ovlaštene institucije na nivou entieta BiH.

Ipak, ekonomisti upozoravaju da će puštanje IRB u platni promet  biti stavljanje ove institucije na crnu listu.

„Sve u ekonomiji povezano to je sistem spojenih posuda kada jedna firma ima problema i svi njeni komitetni počinju da imaju probleme a na IRB su mnoga pravna i fizička lica naslonjena kroz plasmane koje IRB ima u slučaju gašenja računa IRB zaista bi bilo jako teško procijeniti kolika šteta bi bila što znači da vlast RS ne razmišlja o toj šteti dalje koja bi mogla nastupiti već gledaju kao da spase ovo svoje što je njima bitno a dalje štete bi mogli biti veće nego što su sada zbog ovih sankcija“, kaže profesorica Jelena Trivić.

Da se pristupilo reorganizaciji IRB-a potvrdila je i ministar finansija Zora Vidović. Ipak, Vidović tvrdi da to nema veze sa sankcionisanim firmama.

„Ovo se ne radi zbog firmi niti je ijedna banka na crnoj listi a neće biti ni IRB,kaže  Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Postavlja s pitanje da li je komercijalizacija IRB-a početak njenog kraja, ako se uzme u obzir da su prethodna iskustva pokazala da vlast u Srpskoj ne zna upravljati bankama što se može vidjeti na primjeru Banke Srpske, kažu u opoziciji.

Ističu da zbog svega dolazimo u situaciju kada IRB treba da napusti svoj koncept i da postane komercijalna banka i otvori svoje poslovnice na teritorij RS samo da bi pogodovala Prointeru i njegovim bratinskim i sestrinskim firmama.

„Ne treba zaboraviti za sve ove godine štetu koju je aktuelna vlast sa svojm rukovođenjem napravila sa svojim rukovođenjem veću od 300 milona KM, uključujući i one kredite koji su išli preko komercijalnih banaka i koji nisu, a kasnije je  IRB prodao svoja potraživanja i uključujući propale banke komercijalne koje su napravile štetu preko 122 miliona KM i sve to kad saberemo to je 300 miliona KM odnosno daleko preko sa kamatama preko 300 miliona KM“, kaže  Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NSRS.

– Pokušaj da se sačuvaju favorizovane firme preko IRB-a pokazuje sebičnost vlasti koja ne bira sredstva da dođe do cilja, a šta će biti sa građanima Srpske, to njih ne zanima, smatra Nebojša Vukanović.

„Te sankcije neće puno pogoditi njih oni će zatvoriti ove firme i nastaviti da isisivaju novac iz budžeta  namještenim poslovima i tenderima koje se dodjeljuju kriminalno a uvijek će ispaštati narod i platiti najskuplju cijenu. Oni su spremni da žrtvuju, ne samo IRB, nego i cijelu Republiku Srpsku zbog ličnih interesa i privatnih poslova“, kaže Nebojša Vukanović, poslanik Lista za pravdu i red u NSRS.

A američke sankcije kucaju već na vrata IRB-a.

Stiglo je jasno upozorenje iz američke ambasade BiH koje kaže da se  sankcije mogu primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, a koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama.

(BN) Foto: NSRS

CATEGORIES
Share This