Svima na budžetu u Srpskoj plate veće za isti iznos?

Svima na budžetu u Srpskoj plate veće za isti iznos?

Plata budžetskim korisnicima u Srpskoj trebalo bi ponovo da bude povećana od aprila, a sindikalci ovaj put neće tražiti da taj rast bude u procentu, već će zahtijevati određeni novčani iznos kako bi svi zaposleni dobili isto.

Sindikat uprave RS već je počeo pripreme za pregovore i realizaciju četvrtog koraka o povećanja plata na osnovu zaključenog Sporazuma za zaposlene u organima uprave i javnim službama sa Vladom RS.

– Na sjednici Republičkog odbora i Skupštine u februaru imaćemo jasan stav s kojim ćemo izaći pred Vladu RS kako bismo realizovati četvrti korak rasta plata.

U obzir ćemo uzeti rast indeksa potrošačkih cijena i inflaciju u Srpskoj i srazmjerno tome trebalo bi da povećamo plate u javnom sektoru – rekao je prvi čovjek Sindikata uprave RS Božo Marić.

Naglasio je da će se zalagati da svi dobiju isti nominalni iznos povećanja plate te da ne bude rasta u procentu, kako bi izbjegli da se visoke plate znatno uvećavaju u odnosu na manja primanja.

– Takođe od nadležnih u Vladi tražićemo da se izjasne i kažu šta bi bilo najbolje. Nakon toga zauzećemo stav i utvrditi tačnu brojku s kojom ćemo u martu izaći pred Vladu – rekao je Marić.

Naglasio je da će do kraja februara, za kada je planirana Skupština Sindikata uprave, radne grupe i republički odbori morati da odrade svoj dio posla kako bi spremni izašli pred delegate.

– Takođe u idućem periodu zajedno s preostalim potpisnicima sporazuma s Vladom, a koji smo i dogovorili s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, održaćemo sastanke kako bismo i s njima usaglasili stavove po pitanju povećanja plata. Svi ćemo tražiti najbolja rješenja za radnike – zaključio je Marić.

Sporazum o povećanju plata s Vladom Srpske još u junu prošle godine pored Sindikata uprave potpisali su i predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova, ali i strukovnih sindikata doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara. Potpisnici sporazuma su i  Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata obrazovanja i kulture.

I predstavnici radnika u ovim sindikatima navode da već prikupljaju informacije o rastu cijena i inflaciji koje će odrediti za koji iznos bi trebalo da bude povećana plata.

(BN)

CATEGORIES
Share This