Savić: Milo može da se kandiduje po treći put, ali ne može nikako da pobedi!

Savić: Milo može da se kandiduje po treći put, ali ne može nikako da pobedi!

„Milo Đukanović nema ustavnih prepreka da se po treći put kandiduje za predsjednika Crne Gore, jer prvi mandat je obavljao u vreme kada Crna Gora nije bila samostalna i suverena država, već Republika – članica u okviru Savezne Republike Jugoslavije! Tada nije bio na snazi aktuelni Ustav Crne gore iz 2007.godine, koji je nemoguće i pored teorija o kontitnuitetu – reatroaktivno primeniti“.

Ovo u razgovoru za naš portal ističe advokat Predrag Savić, član Pravnog savjeta IN4S, uz katogoričku napomenu da bez fukcionalnog Ustavnog suda i predsjednički izbori zakazani za 19.marta ove godine mogu biti bitno ugroženi, a samim tim ugrožen definitivni „odlazak u istoriju“ Mila Đukanovića.

„Milo je 1997. godine na predsedničkim izborima tesno pobedio Momira Bulatovića! Tačno je, da je tadašnji Ustav Crne Gore iz 1992. godine, u članu 86. propisivao zabranu da predsednik Republike Crne Gore, kao članice SRJ bude biran u više od dva mandata. Ta zabrana vredila je samo dok je na snazi bio Ustav Republike Crne Gore iz 1992. godine. Ta ustavna zabrana mogla se primenjivati sve do dok nije donet novi Ustav Crne Gore 2007. godine!“, jasan je Savić.

Savić objašnjava da, aktuelni Ustav u članu 97, u stavovima jedan i dva propisuje da se :„Predsjednik Crne Gore bira se na pet godina i da isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta.“

„Te odredbe se ne mogu retroaktivno primeniti, to dokazuje i primer i ustavno-pravne prakse iz slučaja Filipa Vujanovića, kojem Ustavni sud Crne Gore nije računao mandat predsedjednika iz vremena kada Crna Gora nije bila nezavisna i suverena država, i vremena dok nije stupio na snagu Ustav iz 2007.godine. Mislim da je odluka Ustavnog suda , koji je evedetno bio političko oružje i igračka u rukama Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, ipak bila opravdana i u skladu sa važećim pravnim standardima“, ističe naš sagovornik.

„Sad se i Milo nalazi i istoj pravnoj situaciji kao i Filip Vujanović, i taj primer iz ustavno-pravne prakse pokazuje da i on ima pravo da se kandiduje, uslovno rečeno, po treći put na predsjediničkim izborima, jer je u suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori iskoristio samo jedan mandat. Druga je stvar što Milo Đukanović ili neki drugi kandidat DPS sigurno gube izbore. Ne mogu da mu pomognu ni fantomski birači iz neprečišćenih biračkih spiskova, ni izborni inženjering koji se sprovodi kroz pritiske i kupovinu glasova organizovanu po sistemu takozvanog „sigurnog glasa“. Ne mogu da mu pomognu ni uvezeni birači iz Sandžaka, Kosova*, Albanije i dijaspore sa dvojnim državljanstvima. Rezultati avgustovskih parlamentarnih izbora iz 2020. i niz lokalnih izbora, kao i sva istraživanja, pokazuju da je došlo vreme da DPS sa svim svojim satelitima ne može da pobedi ni uz pomoć trikova i bilo koje alhemije ! To potkrepljuju zbivanja na polju pravosudne borbe protiv nepočinstava Milovog režima u oblasti visoke korupcije i organizovanog kriminala. Milu i DPS ne idu u prilog ni tužilačke istrage zbog izbornog inženjeringa u predhodnim izbornim ciklusima, niti činjenica da u mnogim opštinama ne mogu više da preko policije, javnih preduzeća i drugih poluga vlasti kroz pritiske, ucene i kupovine obezbeđuju sigurne glasove. Te šeme izbornog inženjeringa, otkrivene su prvi put i procesuirane u Tivtu, a onda i drugim gradovima“, izričit je on.

Na naše pitanje zašto je u više javnih TV nastupa apelovao da avgustovska pobednička koalicija mora postići dogovor i stati iza jedinstvenog predsedničkog kandida, Savić odgovara:

„Zbog potrebe da se Milo Đukanović pobedi u prvom krugu i da se ne daje veštačko disanje njemu i DPS! Izgleda, nažalost, da je to u ovom trenutku nemoguća misija. Zarad uskih partijskih interesa, u cilju mobilizacije svog partijskog članstva i biračkog tela, ali i stvaranja što povoljnije startne pozicije za naredne parlamentarne izbore mnogi bi da imaju svog predsedničkog kandidata! To nekima u ovoj situaciji izgleda kao partijski celishodno rešenje, ali ne shvataju da biračko telo Crne Gore željno brzih promena i pravde, posle tri decenije apsolutističke vladavine Mila Đukanovića, kažnjava sve takve egzibicije i neracionalne poteze“.

„To su na lokalnim izborima na svojoj koži osetile i platile kroz značajan gubitak biračkog tela Demokrate Crne Gore, SNS i donekle URA! Relativno malo biračko telo od 540 hiljada upisanih u biračke spiskove, od kojih je verovatno do 40 hiljada fantomskih birača, vrlo je disciplinovano i reaguje na sve nedoslednosti i tvrdoglavosti, posebno kada je u pitanju „rezervoar“ glasača željnih promena, vladavine prava i istraga nelegalno stečenih bogatstava!“, jasan je on i dodaje da bi zato bilo idealno da se predstavnici trenutne parlamentarne pozicije dogovore i uz pomoć Evrope Sad istaknu kandidaturu jednog predsjedničkog kandidata. To može da bude i nestranačka ličnost , poput rektora Univerziteta u Podgorici- profesora dr Vladimira Božovića.

Odličan zajednički kandidat može da bude i Miodrag Lekić, lider DEMOSA
„Ukolike se ne dogovore oko jedinstvene kandidature, drugih krug je neminovan. A on nosi dodatne tenzije, podele, partijska trvenja i nepotrebnu neizvesnost koja ugoržava i sudbinu budućih koalicija. Sa više predsedničkih kandidata iz redova pobednika avgustovskih izbora stvoriće se nepotrebni haos i pometnja, podeliti biračko telo, jer nema šansi da se postigne minimum dogovora o međusobnom nenapadanju. Pojedini partijski lideri su kao neispravni „trešnjevi topovi“ i svojim neodmerenim i senzacionalističkim medijskim nastupima prave više štete u sopstvenim redovima, nego li u suparničkim! Niko nema pravo da se zarad uskih partijskih i sopstvenih interesa igra sa velikom šansom da se Crna Gora istinski demokratizuje, da postane zemlja vladavine prava, a ne vladavine jedne familije! Uveren sam da će Milo Đukanović biti poražen u drugom izbornom krugu, jer će tada to biti gotovo pa referendumsko izjašnjavanje naroda protiv njega! Samo mnogo je korisnije, pametnije i delotvornije bi bilo da se to dogodi u prvom krugu!“, smatra on.

Naš sagovornik još upozorava da održavanje budućih predsjednički izbora može da bude dovedeno u pitanje, u slučaju da ne budu izabrane četiri nove sudije Ustavnog suda.

„Zamislite slučaj da neko podnese prigovor protiv proglašenja Milove kandidature zbog ustavne zabrane trećeg mandata! I kad Dražavna izborna komisija odbije taj prigovor, može da usledi izborna žalba koja je redovni pravni lek o kojem nema ko da donese odluku, jer nema funkcionalnog Ustavnog suda. Eto haosa u najavi sa nesagledivim posledicama, a verujem da baš tako nešto Milo i priželjkuje! Da dokaže da posle NJega sledi –potop!“, zaključio je Savić u izjavi za IN4S.

(IN4S)

 

CATEGORIES
Share This