Sarazzin: Napadi na medije, Šmita… imaju posljedice

Sarazzin: Napadi na medije, Šmita… imaju posljedice

– Ključ za nastavak saradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika. To sam mu danas još jednom poručio“, dodao je Sarazzin.

Specijalni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarazzin obratio se danas medijima nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

Sarazzin je rekao da je tokom prethodnih dana u Sarajevu vodio odlične razgovore s Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i zvaničnicima.

„Sad sam upravo, ovdje u Banjoj Luci, razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti“, rekao je Sarazzin.

Pored toga, navodi Sarazzin, još jednom je Dodiku pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka.

„Pri tome smo se vodili sa dva različita aspekta. Kao prvo, što se tiče političke krize koju su izazvali zvaničnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo kao i na Visokog predstavnika Kristijana Šmita imaju posljedice“, dodao je Sarazzin.

to su, kako ističe, donijeli odluku da okončaju četiri važna infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura među kojima je, između ostalih, i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

„Kao drugo, Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trenutnu političku krizu posebno nam je stalo do ljudi u Republici Srpskoj. Zato će Njemačka u punom obimu i bez ograničenja, nastaviti implementaciju svih drugih projekata, kao što su saradnja sa civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako za to bude potrebe. Ključ za nastavak saradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika. To sam mu danas još jednom poručio“, dodao je Sarazzin.

Zaključio je da on, kao i cijela vlada Savezne Republike Njemačke žele da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

„Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vodenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine kao i na Visokog predstavnika i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Kritijana Šmita. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja“, zaključio je Sarazzin.

(Klix) Foto: Tviter

CATEGORIES
Share This