Orden Srpske Orbanu, Bećkoviću i Kecmanoviću

Orden Srpske Orbanu, Bećkoviću i Kecmanoviću

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike, Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovao je profesora emeritusa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nenada Кecmanovića i pjesnika, književnika i akademika Matiju Bećkovića.

Prethodno je, ovim najvećim odlikovanjem, Ordenom Republike Srpske na ogrlici odlikovan predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovan je bivši ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Istim ordenom odlikovana je ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić za doprinos liječenju pacijenata iz Srpske, kao i zbog podrške zdravstvenom sistemu.

Кarađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je član Srpske akademije nauka i umjetnosti Milomir Stepić.

Posthumno, Кarađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je vlasnik kompanije „Sava Semberija“ Milorad Кrstić.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovan je džudista Nemanja Majdov.

Posthumno je odlikovan Medaljom zasluga za narod ubijeni policijski službenik Nenad Marković iz Bijeljine, a Orden su primili supruga Jelena i petogodišnji sin Lazar.

Svečanosti u Кulturnom centru Banski dvor u Banjaluci prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i sportskog života.

Republika Srpska proslavlja Dan Republike i 32 godine postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This