Očekuje se burna rasprava: Sporni zakon o imunitetu danas pred poslanicima Narodne skupštine Srpske

Očekuje se burna rasprava: Sporni zakon o imunitetu danas pred poslanicima Narodne skupštine Srpske

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas u nastavku redovne sjednice Nacrt zakona o imunitetu kojim je propisano da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite, kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Uobrazloženju ovog akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rješenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti.

Međutim, ono što je problematično u ovom predloženom zakonskom rješenju, a što je Srpskainfo nedavno objavila, jeste to da novi zakon predviđa retroaktivnu primjenu od 1. avgusta 2021. godine.

U Nacrtu ovog zakona, takođe, navodi se i da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti. Zakonom će biti obuhvaćeni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda Republike Srpske, predsjednik i potpredsjednici te članovi Vlade Republike Srpske.

Ovakva rješenja prethodnih dana izazvala su žestoke reakcije opozicije u Srpskoj, ali i značajnog dijela stručne javnosti i pravnika, koji upozoravaju da bi na ovaj način, praktično, funkcioneri izvršne vlasti postali nekažnjivi za krivična djela koja počine za vrijeme svog mandata.

Početak sjednice Narodne skupštine zakazan je za 10 časova.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This