Narkomanija uzima danak, nisu pošteđena ni djeca

Narkomanija uzima danak, nisu pošteđena ni djeca

 Bosni i Hercegovini sve je poskupilo, samo je droga pojeftinila. Narkomanija uzima danak. U Banjaluci je zabilježen ovisnik o kokainu star samo 12 godina. Dok droga iznutra izjeda društvo, umjesto da rješava problem, vlast radije ćuti

Dijete od 12 godina najmlađi je ovisnik od kokaina u BiH. Liječi se na Klinici za psihijatriju u Banjaluci. Krajnje zabrinjavajući slučaj, ali ne iznenađuje struku, jer je kako kažu činjenica da u ralje narkomanije upada sve više mladih.

Najčešća sredstva koja se koriste su psihostimulansi, kao što su amfetamini, kokaini, ekstazi itd. Ističe psihijatar Aleksandar Radosavljević.

Obično sve kreće kao vikend drogiranje po klubovima i kafićima. Međutim, kratak je put od eksperimentisanja do ovisnosti, navodi psihijatar Oleg Grubač.

“Kreću sa, oni kažu, lakšim drogama kao što je marihuana, ali ne postoje lake droge. Sve je to put ka nekim drugim narkoticima.”
Droga se može naći po klubovima, ali i na mjestima poput dječijih igrališta ili izletišta. Da su adolescenti najčešće korisnici narkotika vrlo često se uvjeri i policija na terenu.

Kriminalistička policija u Bijeljini u prvih 10 mjeseci 2023. godine na području tog grada  evidentirala je 197 slučajeva u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, od čega je 51 krivično djelo i 146 prekršaja.

Primamljiva je i zbog pristupačnih cijena. U BiH gram marihuane može se nabaviti za 10 maraka, grad spida košta između 10 i 20 KM, dok gram kokaina od 150 do 200 KM.

U porodici struka vidi uzrok, ali i rješenje. Psiholozi savjetuju roditelje da prate ponašanje djeteta.

“Ukoliko primjetite neku vrstu neobičnog ponašanja, postoje testovi koji mogu da se kupe da s vremena na vrijeme iskontrolišete svoje dijete, čak i da nemate ni povod, ali dijete treba da  bude svjesno da ga provjeravate, da pratite ta stanja, da se objasni do čega sve ta konzumacija može da dovede.”, savjetuje psiholog Mladenka Perić.

Oleg Grubač ističe da čitavo društvo treba da se uključi u ovu temu, ne samo zdravstvo nego i Centar za socijalni rad, policija i naravno roditelj.

Dok djeca postaju ovisnici, trgovina narkoticima “cvjeta” u regionu. Krajnje je vrijeme da donosioci odluka otvore oči pred ovim problemom i pooštre kazne za dilere, zaključak je stručne javnosti.

(BN) Foto: Ilustracija/Shutterstock.com

CATEGORIES
Share This