Netflix snima na UKC RS: Stiže poznati hirurg

Netflix snima na UKC RS: Stiže poznati hirurg

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske ugostio je svjetskog torakalnog hirurga iz Španije Dijega Gonzalesa Rivasa koji je izveo složene torakoskopske operacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Tokom dvodnevnog hirurškog programa koji je snimala ekipa najpoznatijeg svjetskog provajdera medijskih usluga i produkcijska kuća „Netfliksa“, Rivas i ljekari Klinike za torakalnu hirurgiju, sa doktorom Markom Kantarom na čelu, izveli su četiri hirurška zahvata.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je da su operacione sale u ovoj zdravstvenoj ustanovi na svjetskom nivou u kojima kompleksne operacije izvode svjetski grudni hirurzi.

„Ponosan sam na ono što smo postigli na UKC-u, a to je svjetska medicina u Republici Srpskoj. Hvala kolegama iz Španije i Rusije koji su nas posjetili“, rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Vodeći grudni hirurg Dijego Gonzales Rivas izrazio je zadovoljstvo što je po šesti put u posjeti Republici Srpskoj, Banjaluci i UKC-u.

On je zahvalio rukovodstvu i ljekarima UKC-a koji su organizovali posjetu i izvođenje izuzetno komplikovanih operacija.

„Drago mi je što sam sa kolegama sa UKC-a mogao uspješno izvesti kompleksne operacije koje se rade metodom kroz jedan jako mali rez. Na ovaj način želim pokazati svijetu da u malom mjestu u Banjaluci imamo bolnicu gdje se mogu uspješno izvesti izuzetno teški operativni zahvati“, rekao je Rivas.

Prema njegovim riječima, ekipa „Netfliksa“ pravi šest dokumentaraca o njegovom radu u šest bolnica.

Torakalni hirurg-onkolog iz Onkocentra Sankt Peterburg Sabridin Nuraliev smatra da je UKC na vrhunskom nivou, sa specijalizovanom klinikom koja radi vrhunsku hirurgiju, sa svjetskom infrastruktruom u operacionoj sali.

Doktor na Klinici za torakalnu hirurgiju UKC-a Marko Kantar poručio je da je Rivas pionir grudne hirurgije.

„Sa doktorom Rivasom smo izveli složene operacije koje radimo minimalno invazivnom grudnom hirurgijom kroz mali rez od tri-četiri centimetra. Operisani pacijenti za dan-dva mogu ići kući“, pojasnio je Kantar.

Iz UKC-a ranije su saopštili da je cilj ove zdravstvene ustanove da ima najnapredniju torakalnu hirurgiju u regionu, kao i da će se nastavi ulaganje u znanje i vještine medicinskog kadra.

U narednom periodu prioritet je i da uniportal robotski-asistirana torakoskopska hirurgija postane realnost u kliničkom centru, te da UKC bude prvi centar u regionu koji će koristiti robotsku tehnologiju tokom operacija iz oblasti torakalne hirurgije.

(Srna)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This