Narod će platiti ceh lošeg rukovodstva

Narod će platiti ceh lošeg rukovodstva

Elektroprivreda Republike Srpske je zbog loših finansijskih odluka, nedomaćinskog poslovanja i stalnih kreditnih zaduženja umjesto šanse za razvoj, postala teret Republici Srpskoj. Nastavi li se tim putem, privatizacija našeg najvećeg prirodnog resursa biće neminovna, smatraju ekonomisti.

Partijska zapošljavanja, ogromni gubici na mreži prouzrokovani krađom struje, zaduženja i arčenje javne imovine, „Elektroprivredu“ Republike Srpske doveli su na rub propasti.

Građani će platiti ceh nesposobnog rukovodstva „Elektroprivrede“, smatra urednik poslovnog portala „Capital“ Siniša Vukelić.
„Doći ćemo u situaciju da od jedinog izvoznika električne energije na Balkanu, postanemo uvoznici električne energije. To znači da će doći do neminovnog poskupljenja struje i za građane i za privredu“, smatra Vukelić.

Vukelić kaže da stanje toliko loše, da ni privatne banke više ne žele kreditirati preduzeća iz holdinga „Elektroprivrede“.

„Kada imate sistem vrijedan nekoliko milijardi maraka, koji niste izgradili, već ste ga dobili na upravljanje nakon rata, umjesto da donosi dividendu, on sada ne može ni da podigne kredit u banci, jer ga ni jedna banka u Republici Srpskoj ne želi kreditirati, bez garancija Vlade da će ona biti žirant i da će vraćati taj kredit“, objašnjava Vukelić.

Prema podacima Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske samo u 2022. godini HE Trebišnjica zadužile su se 280 miliona KM, Elektrodistribucija Pale 5 miliona. Godinu dana ranije „Elektroprivreda“ se na Bečkoj berzi zadužila 140 miliona KM.

Direktor „Elektroprivrede“ Luka Petrović, smatra da dugovanja nisu problem.

„Jedini veliki kredit koji imamo, a koji smo dobili od kineskih kreditora, smo osigurali garancijom Vlade Republike Srpske“, ranije je izjavio Petrović.

Umjesto da bude okosnica ekonomskog razvoja, „Elektroprivreda“ je postala servis političkih stranaka i interesnih krugova, smatra predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić.

„Ja se bojim da će poslovanje “Elektroprivrede“ dovesti do toga da na kraju neko kaže – vidite, mi „Elektroprivredu“ moramo da privatizujemo“, smatra Trivić. Tržište uvijek bolje upravlja resursima nego država, ali postoje oblasti privrede koje moraju
ostati u rukama države, kaže Trivić.

„Kao strateško preduzeće za Republiku Srpsku, „Elektroprivreda“ nikada ne bi trebala biti predmet razmatranja za privatizaciju. Bojim se da neko svjesno i namjerno radi, da bi za godinu, godinu i po dana rekao – gledajte, mi više ne možemo više ovako, to treba preći u privatno vlasništvo“, kaže Trivić.

Stanje nije bolje ni u elektroprivredama u Federaciji BiH, koje su pod hipoteku stavile imovinu vrijednu gotovo 300 miliona maraka. Primjetan je i rast kreditnih zaduženja, ali i pad prihoda, ocjenjuju ekonomisti.

(BN) Foto: ERS/Petrovic FB

CATEGORIES
Share This