Na „crnoj listi“ SAD sada je već 120 sankcionisanih iz BiH

Na „crnoj listi“ SAD sada je već 120 sankcionisanih iz BiH

Nakon što je Petar Đokić, ministar u Vladi Republike Srpske, predsjednik Socijalističke partije i koalicioni partner Milorada Dodika stavljen ove sedmice na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih Država, broj uvedenih sankcija protiv pojedinaca i entiteta u Bosni i Hercegovini koje je Vašington uveo porastao je na ukupno 120, saznaje Politicki.ba!

Najviše ih je, prema evidenciji Odjeljenja za kontrolu strane imovine (OFAC), u kategoriji Bosna i Hercegovina.

Kada se detaljno pregledaju sve uvedene sankcije u zadnjih skoro 30 godina, dođe se do liste od ukupno 120 imena – pojedinaca i firmi (entiteta). Neke sankcije izricane su više puta (Milorad Dodik), a neke obuhvataju grupe pojedinaca i firmi – entiteta.

Evo nekih detalja:

Listu onih koji su kažnjeni po sankcionom režimu samo za BiH, predvodi firma Agape, u vlasništvu kćerke Milorada Dodika – Gorice Dodik. Uz nju se na listi OFAC-a navodi i Ivana Dodik. Slijedi Agro Voće, firma u vlasništvu sina i kćerke Milorada Dodika – Igora i Gorice.

Slijedi Alternativna televizija Banja Luka. Oni su kažnjeni zbog direktnih veza sa Miloradom Dodikom koji ima efektivnu kontrolu nad tom „medijskom“ kućom.

Sankcionisana lista OFAC-a poredana je po abcd-nom redu.

Iza ATV-a je Benivolence International, humanitarna organizacija koja je sankcionisana zbog veza s terorizmom.

BIO Corporation je na „crnoj listi“ iz istih razloga. Stavljena je zbog veza s terorizmom.

Milovan Bjelica, funkcioner SDS jedan je od najstarijih na „crnoj listi“ SAD. Slijedi i Miloš Bukejlović. Sankcionisan je jer je kao ministar pravde u aktuelnoj Vladi RS učestvovao u donošenju zakona u NSRS kojim se ugrožava Ustav BiH.

Marinko Čavara je HDZ-ov visoki funkcioner kažnjen zbog opstrukcija Dodika.

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jedna od najodanijih saradnica Milorada Dodika kažnjena je ljetos „za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše ili ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Savo Cvijetinović zvani Tigar, član IO SNSD-a sankcionisan je ove sedmice zbog djelovanja u firmi „BN Inžinjering“ iz Bijeljine, firme koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

„BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH“,navedeno je u obrazloženju sankcija.

Slijede Gorica i Igor Dodik i njihov otac Milorad koji je dva puta sankcionisan u SAD.

Firma Fruit Eco iz Gradiške, na crnoj je listi SAD jer je u vlasništvu Dodikovih.

Njima se pridružio Edin Gačanin. On je sankcionisan zbog veza i svoje uloge u narko kartelu.

Global Liberty Laktaši, još jedna od firmi Dodikovih, u društvu je s Global relief fuondation, organizacije koja se dovodi(la) u vezu s terorizmom.

Slijedi hotel Casa Grande. Uvršten je na listu zbog veza s narko kartelima. Integral Inžinjering je još jedna banjalučka firma koja je kažnjena zbog svojih veza.

Slijedi je Inžinjering – BN iz Bijeljine.

Diana Kajmaković, tužilac u Tužilaštvu BiH stavljena je septembra prošle godine na „crnu listu“ SAD pod optužbom da je „odgovorna za ili je učestvovala u korupciji ili rušenju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu“.

Tu je, potom, je Naser Keljmendi zbog učešća u ili veza sa narko kartelima.

Savo Krunić kažnjen je prije više od dvije decenije, zajedno sa SDS.

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno – bezbjednosne agencije BiH još je jedno ime na „crnoj listi“ SAD. Označen je jer je „koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Srpske“.

Slijedi ga Fadil Novalić, bivši premijer FBiH i poslanik u Parlamentu FBiH. Kažnjen je jer je „zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke partije, Stranke demokratske akcije (SDA), a protivno zakonima Bosne i Hercegovine“.

Duško Petrović šef je predstavništva Srpske u Moskvi. Ove sedmice on je dodat na „crnu listu“ i zbog veza koje je stvarao između Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Puma Security, firma iz Mostara, sankcionisana je još prije nekih 20 godina. Zbog opstrukcija Dejtona.

Nekako u to vrijeme na „crnoj listi“ našla se i organizacija Revival of Islamic Heritage Society – veze s terorizmom.

Asim Sarajlić, bivši visoki funkcioner SDA sankcionisan je u aprilu prošle godine zbog političke korupcije.

Alen Šeranić je junu prošle godine stavljen na „crnu listu“ SAD pod optužbom za zloupotrebe. On je danas ministar u Vladi RS. I nije jedini tamo s američke liste kažnjenih.

Dragan Stanković je direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS sankcionisan zbog opstrukcija Dejtona.

Slobodan Stanković i dalje je na „crnoj listi“ SAD. Iako je umro u februaru ove godine, njegovo ime nije skinuto sa liste OFAC-a. Kažnjen je u oktobru prošle godine zbog korupcije.

Aktuelni predsjednik Parlamenta RS Nenad Stevandić kažnjen je jula ove godine, zajedno s Željkom Cvijanović i još nekoliko funkcionera RS zbog urušavanja Dejtonskog sporazuma.

S njim u društvu – iz istih razloga – je i premijer Radovan Višković.

Bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić još je jedno od imena na američkoj „crnoj listi“. Kažnjena je zbog opstrukcije pravde i „promovisanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa“.

Taibah International je među zadnjima na spisku OFAC-a iz BiH. Ova organizacija sankcionisana je zbog veza s terorizmom.

Zvaničnici SAD, uključujući i ambasadora te zemlje u Bosni i Hercegovini Majkla Marfija najavljuju da lista uopšte nije konačna i da će dalje rasti.

(Politicki.ba)

CATEGORIES
Share This