Dodik naredio, Skupština kreće u akciju protiv NVO

Dodik naredio, Skupština kreće u akciju protiv NVO

Nakon slobode govora, vlast u Republici Srpskoj je odlučila da se obračuna i sa nevladinim sektorom, a time i sa nezavisnim medijima koji su registovani kao nevladine organizacije i novac dobijaju od stranih donatora.

Po starom oprobanom receptu, Milorad Dodik ponovo najavljuje donošenje zakona i ulazi u nadležnost svih institucija Srpske. Ovaj put u Narodnu skupštinu jer očigledno da nije bilo dovoljno usvajanje zakona o kriminalizaciji javne riječi, sad se užurbano radi na ograničavanju rada nevladinih organizacija jer to tako Dodik hoće.

„Na izvršnom komitetu smo se usaglasili da u dalju skupštinsku proceduru se uputi Zakon o djelovanju nevladinih organizacija na prostoru RS koji je ranije utvrđen i vjerujem da će to kolegijum utvrditi kao tačku dnevnom redu za sledeću sjednicu narodne sjednice“, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

I tako je i bilo. Predsjednik Parlamenta je, brže bolje, na kolegijumu odlučio da nacrt zakona o djelovanju nevladinih organizacija bude na petoj redovnoj sjednici Narodne skupštine 26. septembra.

„Nacrt Zakona o radu neprofitnih organizacija eto još jedne prilike za javnu raspravu i priču o demokratiji a kad je ta priča Republika Srpska može biti svjetionik demokratije u većem dijelu EU“, kaže Nenad Stevandić, predjsjednik NS RS.

U slučaju da neprofitna organizacija djeluje suprotno odredbama zakona, ministar pravde podnosi zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada. Neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti. Ako sve ove zabrane, koje su uvedene u novi zakon, spadaju u, kako kaže Stevandić, svetionik demokratije onda se moramo zapitati imamo li svi istu definiciju demokratije, kaže Tanja Topić politički analitičar.

„Eksperti koji su analizirali nacrt zakona utvrdili su da je on toliko loš da je jedina preporuka koju su mogli dati da on ne može biti usvojen odnosno da takav nacrt zakona treba da završi u kanti za smeće. Ovdje postoji jedan veliki raskorak i jedna velika greška koju mislim da će platiti svi pojedinačno čime se ugrožavaju njihova osnovna ljudska prava“, ističe Tanja Topić, politički analitičar.

Ukoliko bi se zabranila politička aktivnost NVO sektoru, bilo bi onemogućeno i predlaganje zakona ili inicijativa, posebno za ostvarivanje prava mnogim marginalizovanim grupama, smatraju u Transparensiju.

„Nameću strožije sankcije i prijete inspekcijama koje se mogu zloupotrebljavati sistemski prema određenim udruženjima građana kako bi se njihov rad preopteretio i kako bi se onemogućilo redovno funkcionisanje. Ovo rješenje ne ispunjava ni minimum zahtjeva u pogledu osnovnih ljudskih prava a u prvom redu slobode udruživanja i slobode izražavanja“, kaže Damjan Ožegović, TI BiH.

Izmjene zakona predviđaju da nevladine organizacije ministarstvu pravde dostavi finansijske izvještaje, umjesto Poreskoj upravi, kako je do sad bilo, čime se ministarstvu daju odriješene ruke da upravlja radom nevladinog sektora.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This