32 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja: „Srpski narod se neće odreći svoje vjere“

32 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja: „Srpski narod se neće odreći svoje vjere“

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vjere, sebe i svoga.

„Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredeliti se za njegove vrednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrednosti“, rekao je patrijarh u besjedi nakon liturgije u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu.

Kada to ne prolazi, ukazao je patrijarh, onda nije strana ni sila, niti nametanje na silu.

„Nećemo se ni milom ni silom odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga. Ali isti tako, zato što smo se opredelili za Hrista poštujemo slobodu svačiju“, rekao je patrijarh Porfirije.

U Bratuncu je služen  pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.

Patrijarha je u crkvenoj porti dočekao veliki broj građana Podrinja, ali i iz ostalih krajeva Srpske i Srbije.
Uz regionalni put Bratunac-Potočari-Srebrenica postavljene su fotografije više od 600 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja.
Fotografije su postavili potomci nastradalih i predstavnici Organizacije porodica poginulih iz Srebrenice i Bratunca.

Na gradskom i vojničkom groblju biće služen parastos, položeni vijenci i cvijeće, nakon čega je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju prisustvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, te veliki broj zvaničnika Srpske i Srbije.

(BN) Foto: BN
CATEGORIES
Share This