Mere EU protiv KiM stupile na snagu: O tome obaveštena i kosovska Vlada

Mere EU protiv KiM stupile na snagu: O tome obaveštena i kosovska Vlada

Neimenovani portparol EU je za prištinske medije potvrdio da je privremeno obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovo takođe neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, a bilateralne posete biće suspendovane.

Potvrđeno je da je obustavljeno programiranje sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, dok predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku održanom 29. i 30. juna.

Stupanje na snagu ovih mera juče je odmah potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije Zapadnog Balkana.

Prema navodima portparola EU, mere koje su uvedene Kosovu su privremene i reverzibilne u zavisnosti od dešavanja na terenu i odluke o deeskalaciji koje može da donese premijer Kosova Aljbin Kurti.

Najavljeno je da Evropska unija pomno prati da li Srbija ispunjava zvanične zahteve Brisela i da su spremni da preduzmu mere ako ne budu ispunjeni.

Evropska unija očekuje od Kosova da deluje na deeskalaciji i da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da prevremeni izbori budu raspisani što je pre moguće u četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način, uz „puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba“, rekao je portparol EU.

On je naveo i da je od suštinskog značaja brza implementacija Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU – kao što je prikazano u izjavi (visokog redstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednst Žozepa) Borela, u ime država članica od 3. juna, odlučila da primeni mere na Kosovo“, kazao je portparol EU.

(Danas)

CATEGORIES
Share This