Hrvatska spremna investirati u južnu interkonekciju

Hrvatska spremna investirati u južnu interkonekciju

– Hrvatska je spremna investirati u južnu plinsku interkonekciju preko koje bi Bosna i Hercegovina dobila plin iz te države.

– Hrvatska je odlučna da pomogne BiH u energetskom pogledu i stoga, u kontekstu energetske krize, gdje smo svi zajedno suočeni s potrebom diverzifikacije distributivnih pravaca, želimo ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost koju je Hrvatska osigurala izgradnjom terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čije ćemo kapacitete dodatnom investicijom s 2,8 milijardi kubika plina podići 6,1 miliona kubika plina – kazao je hrvatski premijer Andrej Planković u Mostaru.

Kako prenose mediji, kazao je da je Hrvatska je spremna investirati u južnu plinsku interkonekciju preko koje bi Bosna i Hercegovina dobila plin iz Hrvatske.

– Mislim da je to dugoročno gledajući od strateškog značaja i želio bih da to učinimo u partnerstvu s Evropskom komisijom i s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ali prije svega, u partnerstvu s institucijama BiH – kazao je Plenković.

Najavio je zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade RH 20. juna u Zagrebu na kojoj će se, kako je rekao, naći brojne tačke saradnje i nastojati dati politički puls daljnjem unaprjeđenju saradnje.

– Naša potpora je iskrena, prijateljska, dobronamjerna. Bićemo kao i do sada najangažovaniji advokat Bosne i Hercegovine na putu u Evropsku uniju, i želimo da to partnerstvo ima svoj odraz i na unaprjeđenje privrednih odnosa – poručio je Plenković.

On je rekao da je Hrvatska do sada investirala 1,3 milijarde evra u bh. privredu.

Plenković prisustvuje Međunarodnom sajmu privrede, koji je danas otvoren u Mostaru.

Na sajmu se predstavlja oko 800 izlagača iz 30 zemalja, a među njima su i privrednici iz Srbije.

(BN) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This