Ambasador Rusije: Dan Pobjede je zajednički praznik Rusije i Crne Gore!

Ambasador Rusije: Dan Pobjede je zajednički praznik Rusije i Crne Gore!

,,Deveti maj, Dan Pobjede je veliki praznik, ovog dana se sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo neviđenih podviga sovjetskih vojnika koji su slomili nacističku kugu, kao i nesebičnih napora onih koji su u pozadini kovali Pobjedu. Sjećanja na podvige i žrtvu naših očeva i djedova ostaće zauvijek vječni plamen u našim srcima. Pobjeda u proleće 1945. godine je udarila temelje sadašnjeg svjetskog poretka, formirala je sistem međunarodnog prava, odnosno UN i njenu Povelju“, kazao je u razgovoru sa redakcijom portala IN4S Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Ambasador Maslenikov rekao je da je Rusija tokom mnogo godina upozoravala druge zemlje svijeta da su zaboravljanje i falsifikovanje istorije i pouka iz Drugog svjetskog rata nedopustiva, da je oživljavanje nacizma opasno. Nažalost, danas se ovo predviđanje potvrdilo. I danas Rusija je ponovo kao nepremostiva prepreka stala na put neonacizmu, koji je iznikao u Ukrajini, gdje se otvoreno koristi ne samo simbolika, nego i prakse nacista: van zakona su stavljeni oni građani Ukrajine koji se izjašnjavaju kao Rusi, ruski jezik je zabranjen u društvenom životu i prosvjeti, kulturno i istorijsko nasleđe zajedničko za Rusiju i Ukrajinu se urušava, neviđene razmjere su dosegla gonjenja Ukrajinske pravoslavne crkve, uništena je sloboda govora, zbog hrabrih alternativnih stavova političari, novinari i obični građani ne samo se gone, nego i fizički eliminišu. Izjave kijevskih vlasti da su spremne da „ubijaju Ruse širom svijeta“ potvrđuju da kijevski režim nije tek samo sponzor, nego i neposredan organizator terorirstičkih napada.

,,U tom kontekstu dolazak u Kijev predsjednika Evropske komisije Urzule fon der Lajen da podrži odluku Vladimira Zelenskog upravo 9. maja jeste ne samo amoralan, nego i dokaz da je Brisel izgubio kontakt sa realnošću. Jasno je da prema briselskim pravilima šef Evropske komisije ne može da djeluje u nacionalnom svojstvu. Međutim, šta će pomisliti stotine miliona ne eksperta u evrointegracijama, nego običnih ljudi, čiji su očevi i djedovi oslobodili Evropu, kada budu čuli kako NJemica usred Kijeva traži poraz Rusije? Pogotovo, kao i prije osam decenija neprijatelj ima na raspolaganju neograničene resurse cijelog evropskog kontinenta. Međutim, i ovog puta pobjeda će biti naša“, za portal IN4S kaže Anbasador Vladislav Maslenikov.

Ambasador dodaje da Dan Pobjede jeste zajednički praznik za sve narode bivšeg Sovjetskog Saveza koji su ratovali u redovima Crvene armije. Paradi Pobjede u Moskvi će prisustvovati predsjednici Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, i premijer Jermenije, pozvan je i predsjednik Turkmenistana.

,,Naravno, Dan Pobjede jeste zajednički praznik Rusije i Crne Gore. Sjećamo se junačkog doprinosa naroda Jugoslavije Pobjedi u Drugom svjetskom ratu, da je u Crnoj Gori 13. jula 1941. godine podignut je prvi u tom ratu narodni ustanak protiv okupatora. Dana 9. maja Ambasada Rusije polaže cvijeće na spomenik Partizanu-borcu na brdu Gorica i na spomenik maršalu Sovjetskog Saveza Georgiju Žukovu u Beranama koji je podignut u decembru 2020. godine na inicijativu Beranaca. Uvjeren sam da će bratski narod Crne Gore zadržati svoju privrženost antifašizmu i neće slijediti primjer ponekih „mladih“ država članica EU, gdje se demoliraju spomenici vojnicima oslobodiocima, prepisuju istoriju i pravdaju kolaboracioniste uz potpuno zanemarivanje „starih evropejaca“ i institucija Evropske unije. Nažalost, 2022. godine Podgorica je slijedeći države članice EU glasala u Generalnoj skupštini UN-a protiv rezolucije o suzbijanju glorifikovanja nacizma. Međutim, ovu rezoluciju je izglasalo 120 zemalja, što očito pokazuje gdje je zapravo „ispravna strana istorije“.“- zaključuje za portal IN4S Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This