Ucijenjeni Dodik: Stevandićevi kadrovi preuzimaju pozicije u Republici Srpskoj

Ucijenjeni Dodik: Stevandićevi kadrovi preuzimaju pozicije u Republici Srpskoj

Osnovni razlog za smjenu SNSD-ovog direktora Agencije za agrarna plaćanja je taj što Nenad Stevandić hoće da svojoj stranci osigura direktorsku poziciju u instituciji, čiji je ovogodišnji budžet za podsticaje 180 miliona KM, iz kojeg će se potom, kako to obično biva sa svim entitetskim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, dio novca izvlačiti za potrebe stranke…

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odlučio je da čelnu poziciju u Agenciji za agrarna plaćanja RS preda Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića.

Razlozi za to što će sa pozicije direktora ove Agencije biti smijenjen SNSD-ov Predrag Sladojević ne leže u „mišljenju s rezervom“, koje je Glavna služba za reviziju RS dala u svom izvještaju o poslovanju ove institucije u prošloj godini, već u novom ustupku koji Dodik čini Stevandiću, kako bi sačuvao dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, tvrde izvori Žurnala.

Sladojević svakako treba da bude smijenjen sa čela entitetske Agencije za agrarna plaćanja, jer su revizori za period od 01. januara do 31. decembra 2022. godine, utvrdili brojne nepravilnosti u njenom radu – od zapošljavanja mimo kadrovskog plana, nepostojanja sistema finansijskih kontrola, do činjenice da su precijenili subvencije, a potcijenili rashode u iznosu od čak 8,4 miliona konvertibilnih maraka.

Sladojević neće zadržati direktorsku fotelju ni uprkos tome što je bio veoma široke ruke prema firmi „Prointer“, dajući joj, prema pisanju portala Capital.ba, 161.898 KM kao podršku za vođenje i održavanje registara poljoprivrednih gazdinstava, da bi nakon svega Agencija evidenciju o podsticajima vodila u eksel tabelama.

Osnovni razlog za smjenu SNSD-ovog direktora Agencije za agrarna plaćanja je taj što Nenad Stevandić hoće da svojoj stranci osigura direktorsku poziciju u instituciji, čiji je ovogodišnji budžet za podsticaje 180 miliona KM, iz kojeg će se potom, kako to obično biva sa svim entitetskim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, fondovima, dio novca izvlačiti za potrebe stranke.

Izvor Žurnala iz Vlade RS navodi da Stevandić, što lično, što posredno, putem svojih ljudi, otvoreno ucjenjuje Dodika i traži direktorske pozicije za svoje kadrove u zamjenu za podršku u Narodnoj skupštini RS (četiri glasa) za razne inicijative, zaključke, čak i izmjene entitetskog Ustava, koje je lider SNSD-a najavio.

Dodik je već dao saglasnost da Natalija Trivić bude imenovana za v.d. generalnog direktora Aerodroma RS, gdje je zamijenila SNSD-ovog Milana Račića, inžinjera saobraćaja. Trivićeva, koja je u prošloj Vladi RS bila ministarka prosvjete i kulture, imala je ambiciju da i dalje bude ministarka (bilo čega), ali je Dodik nije želio u novoj entitetskoj vladi.

S obzirom na to da je Trivićeva jedna od najbližih saradnica Nenada Stevandića, morala joj se obezbijediti direktorska pozicija, a Aerodrom Banjaluka ukazao se kao odlična prilika.

Račić je od 2019. godine, kada je postao direktor Aerodroma Banjaluka, jedinu vazdušnu luku u RS, postavio na noge i uspostavio brojne međunarodne avio linije.

Trivićeva je karijeru počela kao novinarka, od banjalučke Bel tv, preko BHRT-a, RTRS, gdje je napredovala do direktorice Sektora programa. Politički angažman u Ujedinjenoj Srpskoj doveo je 2016. godine do ministarske pozicije, a sada i do pozicije direktora aerodroma. Trivićeva je stekla i diplomu magistra na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu (produkcija dramskih umjetnosti).

Stevandić je sve sebi lojalne kadrove uspio da udomi na značajne pozicije.

Tako je Kostadin Vasić postao v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS i pored pravosnažne kazne od deset mjeseci zatvora, koju je zamijenio novčanom.

Vasić je osuđen zato što je 2017. godine u Zvorniku premlatio rođaka, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Vasić je direktorsku fotelju preuzeo od Branislava Zeljkovića, takođe kadra US, kome se sudi zbog malverzacija sa nabavkom medicinske opreme u vrijeme pandemije korona virusa.

Milan Novitović, v.d. direktor Republičke uprave civilne zaštite, je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zbog ugrožavanja sigurnosti.

Novitović je Draganu Makiviću u decembru 2017. godine prijetio da će ga „skinuti golog, voziti vezanog lancima i da će lajati od Banjaluke do Vranja“.

Krajem septembra prošle godine Novitović je bio uhapšen po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, koje ga je teretilo za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

Ubrzo je pušten na slobodu i nastavio da bude direktor Republičke uprave civilne zaštite.

(zurnal.info) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This