Rat u Ukrajini, 443. dan – Oprečne informacije o ukrajinskoj kontraofanzivi; Pojačane aktivnosti NATO iznad Baltika i Crnog mora

Rat u Ukrajini, 443. dan – Oprečne informacije o ukrajinskoj kontraofanzivi; Pojačane aktivnosti NATO iznad Baltika i Crnog mora

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Oprečne informacije

Sa fronta u istoč­noj Ukrajini dve zaraćene strane saopštavaju iz dana u dan različite vijesti.

Borbe na istoku zemlje ne jenjavaju, najžešće se vode u Bahmutu. Moskva tvrdi da je skoro u potpunosti osvojen, dok Kijev saopštava da se ruske snage povlače iz istočnog dijela grada.

Deo medija je objavio kako se Rusi povlače iz Bah­muta. Na drugoj strani, Rusi su objavili snimke gde „vagnerovci“, vojni­ci privatne ruske vojne kompanije, pokazu­ju kako osvajaju zgradu po zgra­du u Bahmutu, odnosno Ar­tjomovsku, i da im je preostalo da osvoje manje od kilometra, tačnije oko 750 metara.

Rusi tvrde da uglavnom osvajaju novi prostor no­ću, kako bi izbjegli ukra­jinsku artiljerijsku va­tru. Ukrajinci sve više koriste dronove, pa je i artiljerija sve ubitač­nija.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno još vremena kako bi započela dugoočekivanu kontraofanzivu, pošto je vojsci i dalje potrebna obećana pomoć Zapada.

Dejstvo ruske avijacije kod Svatova

  • Jedina mogućnost da Ukrajina napadne je preko vode

Oružane snage Ukrajine neće moći da forsiraju Dnjepar ako počnu kontraofanzivu, rekao je za Sputnjik jedan od pripadnika ruskih snaga na položajima oko grada Kahovka u Hersonskoj oblasti.

– U toku smo sa pričama o kontraofanzivi. Čekamo, spremni smo. Jedina mogućnost kako ukrajinske snage mogu da nas napadnu je preko vode. Ali, ako uopšte neke snage stignu do ove obale one neće biti spremne za borbu. Dejstvuje naša avijacija, artiljerija, spremni smo, dočekaćemo ih – rekao je on.

Dejstvo ruskih aviobombi FAB-500 na zapadni dio Bahmuta

  • Ukrajinci zauzeli bokove prema Bahmutu

Nema pozitivnih vesti na bokovima u pravcu Artemovsk. OSU su zauzeli taktičke visine koje su ostavile Oružane snage RF. Trenutno su jedinice Oružanih snaga Ukrajine stigle do akumulacije Berkhovski.

  • Stanje kod Berislava

Informacije o gomilanju čamaca na području ​​Berislava (regija Herson) trenutno nisu potvrđene. Vojnici sa terena to ne primećuju.

Prirodna je činjenica da je tok nepotvrđenih informacija već počeo da struji društvenim mrežama i TG kanalima. Između ostalog, posebnost ovog sukoba je i u činjenici da obje strane na neki način djeluju unutar istog informacionog polja, prateći resurse neprijatelja.

Razlika je u tome što Kijev takođe pokušava da aktivno utiče na njih, ubacujući brojne lažne i pretvarajući deo ruskih kanala u sopstveni instrument dezinformacija i panike, navode ruski izvori.

  • Pojačana aktivnost NATO na Baltiku

Pojačana aktivnost NATO avijacije nad baltičkim državama – u roku od sat vremena već je zabilježeno devet vojno-transportnih aviona, koji slijede od Krakova do Estonije.

Svi osim jednog su Poljaci. Jedan je češki.

  • Britanci izviđaju iznad Crnog mora

Iznad Crnog mora, 150 km jugozapadno od Sevastopolja, ponovo je uočen britanski izviđački avion RC-135W Rivet Joint.

Ovaj put avion prate dva lovca Eurofighter Typhoon FGR.4.

  • Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

– Ruske snage su u posljednja 24 sata likvidirale 540 ukrajinskih vojnika u maloilinovskom pravcu;

– Na donjeckom pravcu likvidirano je ili ranjeno 900 pripadnika ukrajinske vojske, a u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu još 110;

– Na dijelu fronta ka Kupjansku ukrajinska vojska takođe je pretrpila teške gubitke u ljudstvu – poginulo je više od 60 vojnika, a ruske snage su spriječile i djelovanje diverzantsko-obavještajnih ukrajinskih grupa;

– Ruska vojska uništila je skladište goriva za vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti oko Zaporožja;

Dejstva ruske avijacije na Zaporoškom pravcu

– U posljednja 24 sata ruska vojska uništila je 25 ukrajinskih bespilotnih letilica, oborena su tri projektila „hajmars“i „uragan“;

– Na teritoriji LNR uništene su dvije ukrajinske diverziono-obavještajne grupe;

– Kod Avdejevke je uništeno skladište artiljerijske municije 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;

– U pravcu ka Krasnom Limanu likvidirano je 75 ukrajinskih vojnika i samohodna haubica;

– Ruska PVO je kod mjesta Časovij Jar oborila ukrajinski Su-27;

– U hersonskom pravcu likvidirano je 40 ukrajinskih vojnika i samohodna haubica „akacija“

  • Ukrajinci pokušali ofanzivu u pravcu Soledara

Ukrajinske snage su juče u pravcu Soledara pokušale da sprovedu ofanzivna dejstva duž čitave kontakt-linije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Preduzeli su 26 napada u kojima je učestvovalo preko 1.000 vojnika i oko 40 tenkova, ali su napadi odbijeni, ističu u Ministarstvu odbrane Rusije i naglašavaju da nisu dozvolili nikakvo probijanje odbrane na tom dijelu fronta.

Sporno, u blizini Bahmuta

  • Ruska vojska odbila je raketni udar Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnodonjecka

Vojska ruske grupe „Vostok” odbila je ukrajinski raketni napad u pravcu Južnodonca i oborila četiri rakete HIMARS, izjavio je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe.

– Neprijateljski raketni udar je odbijen u pravcu Južnodonjecka. Protivvazdušni raketni sistemi S-300 oborili su četiri rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS – rekao je on.

Ispredne jedinice grupe Vostok, potpomognute artiljerijom, zaustavile su dejstva dve neprijateljske izviđačke grupe i uništile jedan kamionet.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This