„To je zastrašivanje građana i gušenje slobodne riječi“ Lučka o predloženim izmjenama Krivičnog zakonika Srpske

„To je zastrašivanje građana i gušenje slobodne riječi“ Lučka o predloženim izmjenama Krivičnog zakonika Srpske

Ako izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske budu usvojene u ovom obliku, to je odličan način za zastrašivanje građana i gušenja slobodne riječi i bojim se da će to biti ogroman pritisak na sve one koji se usude iznositi nepopularna stajališta.

To je ocjena direktora Banjalučkog centra za ljudska prava, Dejana Lučke, o predloženim izmjenama KZRS o kojima će uskoro raspravljati Narodna skupština Srpske.

Lučka upozorava da ograničavanje slobode izražavanja, kroz Krivični zakonik, mora da dođe kao posljednje sredstvo, i to onda kada nema blažih rješenja.

– Međutim, blaža rješenja već postoje kod nas, i to u okviru građanskog prava. U slučaju propisivanja ovako veliki kazni kako su definisane u Nacrtu, veoma lako može da se desi da neka izražavanja zbog straha u potpunosti nestanu, kako krivične sankcije, u poređenju sa, na primjer, građanskim postupcima imaju veći potencijal da generišu određeni odvraćajući efekat (čak i efekat zastrašivanja) na slobodu izražavanja – smatra Lučka.

Podsjećamo, izmjenama KZRS koje je utvrdila Vlada, između ostalog, kleveta i uvreda postaju krivična djela u Republici Srpskoj, a novčane kazne idu čak i do 100.000 KM.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This