Cvijanović prihvatila: Može zajednička vježba sa NATO-om

Cvijanović prihvatila: Može zajednička vježba sa NATO-om

Održavanje zajedničke vježbe sa Vojskom Srbije uslov je predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović za davanje saglasnosti za održavanje vježbe sa NATO-om, saznaje Istraga.ba.

Podsjećamo, Cvijanović je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH povukla sa dnevnog reda sve materijale koji se odnose na Oružane snage BiH, među kojima je bio i prijedlog Zaključka kojim se daje saglasnost za održavanje vojne vježbe “IMMEDIATE RESPONSE 2023.” u kojoj bi učestvovali pripadnici OS BiH, te oružanih snaga SAD-a, Njemačke i Hrvatske.

Predsjedavajuća Predsjedništva je, u međuvremenu, obavijestila međunarodne zvaničnike u BiH da će ona, ipak, dati saglasnost na održavanje vježbe sa NATO-om, ali pod uslovom da Predsjedništvo da saglasnost za održavanje zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Tako sada sve zavisi od kadrova SDP-a BiH u institucijama BiH. Ukoliko član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar odbrane BiH Zukan Helez pristanu. Oružane snage Bosne i Hercegovine održat će vježbu sa Vojskom Srbije.

Zajednička vojna vježba BiH i Srbije trebala je biti održana u oktobru 2021. godine. Ali, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je donio odluku o “odgađanju vježbe”.

Međutim, “odgađanje” je, faktički, značilo “otkazivanje”, jer je odluka Predsjedništva BiH “istekla” u periodu “odgađanja”. To je izazvalo reakcije kadrova SNSD-a u institucijama BiH.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Milord Dodik je zatražio smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo nepoštivanje Ustava BiH jer je Podžić otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke.

Sada Željka Cvijanović namjerava obnoviti staru ideju, uslovljavajući, zapravo, održavanje zajedničke vježbe sa NATO-om, održavanjem vježbe sa Vojskom Srbije. S obzirom na to da je zbog Podžićeve odluke o “odgodi” istekla ranija saglasnost Predsjedništva BiH na održavanje ove vježbe, za vježbu sa Srbijom bi morala biti donesena nova odluka.

A čak ako Predsjedništvo bude donijelo odluku o održavanju vježbe, ministar odbrane BiH Zukan Helez bi mogao, po uzoru na svog prethodnika Podžića, “odgoditi njeno održavanje”.

Ukoliko ne bude prihvaćeno održavanje zajedničke vježbe sa Vojskom Srbije, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović će predložiti usvajanje zaključka kojim se stavlja moratorij na sve vježbe Oružanih snaga BiH.

(Istraga.ba)

CATEGORIES
Share This