Sudbina Srpske ne smije biti u rukama jednog čovjeka

Sudbina Srpske ne smije biti u rukama jednog čovjeka

Ključ Republike Srpske ali i Bosne i Hercegovine ne smije se dati u ruke Miloradu Dodiku. Zato je potrebno da ljudi, a posebno mladi, uzmu učešće u društvenim i političkim procesima na ovim prostorima kako bi se izborili za bolju budućnost, rekao je Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NS Republike Srpske gostujući u emisiji MAT BN televizije.

REPUBLIKA SRPSKA24.11.2022 | 22:42

Sudbina Srpske ne smije biti u rukama jednog čovjeka

Objašnjavajući zašto vlast u Republici Srpskoj označava kao nakaradnu, Vučinić kaže da je to jedino ime za ljude koji su na vrhu bez ikakvih kvalifikacija i koji ne žele da vide kako narod na čijem su čelu, živi. Kako drugačije nazvati vlast koja je u rukama samo jednog čovjeka, pita se Vučinić.

“Kada vidite koliko svi oni od vrha do dna ljestice imaju novca, shvatite da ga imaju za četiri Republike Srpske. Zamjeram im što ne vide kako narod živi i ne žele da vide. Previše je 20 godina. Jasno da se mozak pomuti od vlasti, da svaki od njih ima oraha u džepovima. Mora nešto novo da se desi. Njih jedino dobra kazna može da vrati na prvi i istinski put”, ističe Vučinić.

Narod se, iako očigledno grca pod teretom svakodnevnog života, ne buni, a na pitanje zašto, Vučinić odgovara da sada svi oni koji vrijede uglavnom odlaze iz Srpske u zapadne zemlje, što tim zemljama odgovara.

“Nama ostaju oni koji će glasati za SNSD, koji će prikupiti 50 glasova i uhljebiti se u nekoj firmi. Mnogi i dalje u strahu od rata. Nose te emocije i ružna sjećanja i bitno im je samo da se ne puca”, kaže Vučinić.

Mladima treba ponuditi nadu, ali oni moraju da se bore i uključe ne nužno u stranku, ali u političke procese svakako, da bi odlučili ko će im krojiti sudbinu, mišljenja je Vučinić.

“Ne smije se desiti da mladi ne glasaju. Ne kažem da postoji neka savršena alternativa, nikad je neće ni biti, ali je i crni đavo ispred SNSD-a. Kakva god da je druga opcija, ne može biti gori od onoga što rade Milorad Dodik i SNSD zadnjih 20 godina. Mladi moraju da se uključe u društvene procese, pogotovo oni koji će uskoro postati akademski građani”, jasan je Vučinić.

Jedan od ključnih zadataka Liste za pravdu i red, kaže Vučinić, biće borba za suštinsko pomirenje naroda u BiH, uz poštovanje srpske istorije i slavne prošlosti.

“Moramo da gledamo u budućnost. Ne smijemo zbog jeftinih političkih poena da koristimo govor podstaknut najnižim strastima, da kao pozivamo na oružje, da se otcjepljumo. Ne treba da se ponašamo kao Dodik koji je, između ostalog, govorio da ne jede i pije u Sarajevu jer se plaši da će ga otrovati. To dolazi do naroda i stvara nove nestabilnosti. Ne treba puno da se kod nas stvori neka nova varnica napravi, da se desi novi ratni sukob ili incident”, smatra Đorđe Vučinić.

Borba sa režimom u Srpskoj je borba između dobra i zla, između toga da li ćemo ostati ovdje ili će Srpska ostati prazna kao većina opština u njoj. Ovo je borba za budućnost koja se ne smije staviti u ruke jednog čovjeka, poručio je Đorđe Vučinić u emisiji MAT BN televizije.

(BN)

CATEGORIES
Share This