Stevandić poručio „Ustavni sud i OHR jedini su u BiH svojim odlukama započinjali krizu“

Stevandić poručio „Ustavni sud i OHR jedini su u BiH svojim odlukama započinjali krizu“

Ustavni sud BiH i OHR su jedina dva mjesta u BiH koja su svojim odlukama počinjala krizu, izjavio je večeras predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić smatra da se Ustavni sud BiH sprema da sutra donese privremenu mjeru da Zakon o nepokretnoj imovini Srpske stavi van snage ili poništi, iako je to pitanje regulisano odlukom u Narodnoj skupštini, dok u Federaciji o tome već 14 godina postoji pravni vakuum.

– Jedina dva mjesta u BiH u kojoj nema Dejtonskih principa da se sve odluke donose saglasnošću tri naroda i dva entiteta su Ustavni sud BiH i Kancelarija visokog predstavnika, a upravo su krize u BiH počinjale njihovim odlukama – rekao je Stevandić za RTRS.

On je istakao da Zakon o nepokretnoj imovini Kristijan Šmit nije ukinuo u Republici Srpskoj jer za to nema nadležnost ali ni legitimitet, te da takve odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku.

– Mi bismo suspendovali njega da je legalan, ali nije legalan. Pošto nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje, sve njegove odluke su pravno ništavne. Ovo što sada govorim će se vrlo brzo koristiti u Federaciji BiH – rekao je Stevandić.

On je naveo da u BiH treba insistirati na onim pitanjima koje donose dobrobit svima kao što su proizvodnja hrane, energije i ostanak mladih.

– Novi saziv Savjeta ministara je pokušaj jednog reseta, prvo u srpsko-bošnjačkim odnosima što je najveći problem, a onda bi se na osnovu toga uredili i bošnjačko-hrvatski odnosi. Sada je najveći teret na predstavnicima takozvane `osmorke`. Prilika za reset je u njihovim rukama – dodao je Stevandić.

Komentarišući proslavu 1. marta u FBiH, Stevandić je istakao da u BiH ne postoji zakon o praznicima, pa s tim u vezi ni Dan nezavisnosti, te dodao da je realnost da on ipak postoji u svijesti ljudi u Federaciji BiH.

– U BiH treba da se slave praznici sa kojim su saglasni svi narodi. Federacija može, ali BiH ne može da slavi 1. mart jer 49 odsto teritorije ne slavi taj datum – pojasnio je Stevandić.

Govoreći o nedavnoj posjeti Ruskoj Federaciji, Stevandić je naveo da BiH ima koristi od jeftinog ruskog gasa i da je nejasno zbog čega iz Sarajeva negativno gledaju na Moskvu.

– BiH nije stavljena na spisak neprijateljskih zemalja Ruske Federacije zahvaljujući Republici Srpskoj. Otišao sam u Rusiju da učinim dobro i za BiH – naveo je Stevandić.

On je podsjetio na poteze ruskih predstavnika u međunarodnim institucijama koji su spriječili usvajanje štetnih rezolucija po srpski narod.

– Mi smo pokazali karakter, nismo zaboravili kada nam je neko nešto dobro učinio. S druge strane, mi smo sagovornicima u Moskvi prenijeli stav da smo na evropskom kontinentu, da smo dobili status kandidata za ulazak u EU. Možda se to nekome tamo ne sviđa ali nismo dobili nijedan prigovor – kaže Stevandić.

Tokom razgovora sa predsjednicom Savjeta Federacije, Federalne skuštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko, Stevandić je precizirao da je iskazana namjera da ona bude autor instalacije tehnološkog parka u Banjaluci, koji bi bio poklon Rusije, odnosno Sankt Peterburga.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This