Stevandić izbjegava da prizna istinu, tražimo sjednicu

Stevandić izbjegava da prizna istinu, tražimo sjednicu

Odgovor koji je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić dostavio danas Klubu poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red je krajnje nepriličan funkciji koju obavlja, odnosno predsjedniku najviše zakonodavne institucije Republike Srpske, budući da predsjednik NSRS, da se kulturno izrazimo, izbjegava da prizna istinu – saopšteno je iz Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red u PD PS BiH.

U ovom Klubu kažu da, iako ih Stevandić, koji bi sa funkcije koju obavlja trebao da štiti NSRS i njen dignitet, a ne prevarantsku politiku koalicije kojij pripada i njegova stranka, uvjerava da zaključci koje je izglasala Narodna skupština nisu prekršeni, jer su ministri iz Republike Srpske na sjednici Savjeta ministara „predstavili“ Zakon o Ustavnom sudu BiH, lako je provjerivo da prvi čovjek NSRS govori neistinu.

– Jednostavnim uvidom u dnevni red i saopštenja nakon sjednice Savjeta ministara, jasno je da se o tom zakonu uopšte nije govorilo, što je i potvrdio zajednički SNSD-Trojka ministar Sevlid Hurtić koji je demantovao svoje kolege koji su to pokušali da plasiraju u javnost. Da ne govorimo o tome da je „predstavljanje“ zakona neki novi pojam, poznat očigledno onima koji neistinama brane neodbranjivo – ističu.

Podsjetili su Stevandića da zaključak NSRS glasi: “U okviru 14 prioriteta ispostavljenih od Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe“.

– Zaključak je jasan: nema ni razgovora o drugim zakonima u okviru 14 prioriteta dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda, a poslanici vladajuće koalicije ne da su razgovarali, nego su i glasali, odnosno odlučivali o drugim zakonima. Čak i da je zakon „predstavljen“, šta god im to značilo, Stevandić neće i ne smije da prizna da je i ovaj, još jedan u nizu zaključaka, prekršen, nego ide dalje i pokušava da nas uvjeri da je postignut načelni dogovor na nivou BiH o odlasku OHR-a. Pa i ako je od Stevandića, previše je! – poručili su iz Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red.

Ističu da ovakav odgovor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske ne prihvataju i da i dalje zahtijevaju da zakaže posebnu sjednicu NSRS.

– U suprotnom, shvatićemo da je, sa pozicije predsjednika NSRS, direktni saučesnik u prikrivanju odgovornosti vladajuće strukture SNSD i njihovih satelita za prevare, obmane i sve što rade suprotno interesima Republike Srpske. Umjesto saopštenjima za javnost koja su toliko nemušta da vjerovatno ni sam ne može sa sigurnošću tvrditi šta je rekao, neka i on i drugi poslanici vladajuće koalicije argumente sa našim poslanicima suoče tamo gdje se donose i gdje su donijeti zaključci i zakoni koji su predmet naših zahtjeva – u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Neka tamo narodu koji je birao svoje predstavnike dokažu ispravnost svojih postupaka, ako mogu – ističu, dodajući da su, ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni, spremni da i na druge načine zaštititi Republiku Srpsku, njenu poziciju i nadležnosti od prevaranske vlasti koja je prodaje za šaku interesa.

(BN) Foto: Arhiv

CATEGORIES
Share This