Raspravljamo 10-15 puta o istom i ne ispoštujete stavove

Raspravljamo 10-15 puta o istom i ne ispoštujete stavove

„Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donesene nakon izmjena pravila Ustavnog suda BiH, tačnije od 19.6.2023. neće se izvršavati i primjenjivati na teritoriji Republike Srpske“, stoji u amandmanu SDS-a na Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj, koji je predstavio Šef Kluba poslanika SDS Vukota Govedarica.

On kaže da  je Ustavni sud odlukom da može da radi bez sudija iz reda srpskog naroda sam prekršio sopstveni pravilnik što je presedan u pravosuđu, ali i presedan u svjetskoj pravnoj praksi.

Govedarica je izjavio da su funkcioneri SDS isprobali ljuti kečap intzervencionizma međunarodne zajednice, a da su ostali kušali njihov blagi kečap.

On je metaforično o smjenama i sankcijama funkcionera u Republici Srpskoj od strane OHR govorio na posebnoj sjednici NSRS na kojoj se raspravlja o radu Ustavnog suda BiH, a usput i međunarodne zajednice u BiH u liku visokih predstavnika.

„Kada govorimo o intervencionizmu, to vam dođe kao neka vrsta kečapa. Imate blagi i ljuti kečap. Ovaj čovek je jeo ljuti kečap, neki su jeli blagi, pa im nije bio toliko neprijatan. Ljuti su jeli oni koji nisu htjeli da formiraju Sud i Tužilaštvo BiH, a za koga danas Dodik kaže da nema svoj ustavni osnov. Godine 2002. Špirić, Rodić, Ilić, dakle SNSD, SPS i ostali glasaju za taj sud. Je li tada bio ustavni osnov za formiranja Suda BiH? Oni koji su jeli ljuti kečap kasnije su 2004. došli pod nož međunarodnog intervencionizma, a najveću političku cijenu je platila SDS. Ne daj Bože da neki od vas probaju taj ljuti kečap. To nije stav SDS“, rekao je Govedarica.

On je naglasio da je NSRS već 10-15 puta raspravljala na sličnu temu i da nikada nije ispoštovala svoje ranije stavove.

„Ugrožena je pravna sigurnost Republike Srpske i njenih građana. Jano je da se na ovakav način razgrađuje pravni poredak Srpske. Jasno nam je šta bi činili. Ali moramo da budemo smisleni i moramo da budemo ideološka politička elita, a ne vjerujem da smo svi takvi“, rekao je Govedarica.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This