Obećali deblokadu projekata, pa nastavili po starom

Obećali deblokadu projekata, pa nastavili po starom

Dok su dijelili plijen, obećati je bilo lako da blokada neće biti, da će se usmjeriti na ekonomski razvoj. A kad su zasjeli u fotelje, umjesto priče o projektima, međusobna prepucavanja. Čemu se nadati?

Potpisali su sporazum, dogovorili da neće biti blokade projekata, uvjeravali nas da su se udružili u našu korist. Slatke riječi za naivne uši ili obećanje ludom radovanje. Tako izgleda početak vladavine nove koalicije u BiH. Umjesto razvojnih projekata na pozornici nacionalne teme, međusobne čarke i prepucavanja.

Sve je glatko išlo dok su se dijelile fotelje. A kad treba zasukati rukave, onda je bolje skrenuti pažnju na drugu stranu. Po starom receptu – dajte narodu hljeba i igara.

“Našim političarima je mnogo lakše da pričaju o nekim nacionalnim temama, o velikim temama, o temama koje jednostavno i narod više
zanimaju nego da pričaju konkretno o problemima koje prije svega ne umiju oni sami da riješe”, kaže politički analitičar Velizar Antić.

“Taj zov te proklete fotelje u njihovim očima je nešto što je sveto i možete kršiti sve moralne principe, ali bitno je dočepati se fotelje.
Vidjećemo šta će se dešavati. Ja bih ostavio njima sto dana da vidimo šta su te vlade uradile, to je neki rok koji treba čekati”, kaže Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle.

Ali, narodu je dosta čekanja. Iako ih ima, optimista je sve manje. Jer teško je biti optimista kad godinama popunjavaš listu nezaposlenih, kada plata koju dobiješ jedva podmiruje osnovne potrebe, kad penzija tjera na plač.

I umjesto da rješavaju te probleme političari se nadmudruju.

“Politička nadmudrivanja ili dizanje političkih dimnih bombi nije dobro za ekonomiju. Ekonomija, ulaganje, investicije, uvijek traže stabilno okruženje. Uz mir i stabilnost naravno poštovanje institucija, pravila igre. Mi u Republici Srpskoj imamo organizacije, grupu ljudi koja se bavi nečim, ali nemamo pravila igre. Tim organizacijama ne upravljaju zakoni nego raznorazne interesne grupe”, kaže prof. dr Jelena Trivić.

“Ako hoćemo to da unaprijedimo mora se promijeniti način djelovanja, mora se smanjiti politički, pravni, ekonomski, bilo kakav rizik od poslovanja i opšta društvena neizvjesnost ili barem percepcija opšte društvene neizvjesnosti, a politika je uglavnom glavni generator navedenog u negativnom smislu”, smatra ekonomista Admir Čavalić.

Kada bi cilj politike bio opšta korist, a ne lična i partijska, mogli bi nečem boljem da se nadamo. Dok se zadovolje lični apetiti, za narod malo ostaje.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This