Miličević: Imovina Republike Srpske je crvena linija preko koje se ne smije preći

Miličević: Imovina Republike Srpske je crvena linija preko koje se ne smije preći

Pitanje imovine Republike Srpske je crvena linija preko koje se preći ne smije, bez obzira ko želi da izvrši atak na tu imovinu. Kada je formirana vlast na nivou BiH SNSD je potpisivao neke ugovore, sporazume i deklaracije sa svojim koalicionim partnerima koje su definisala neka pitanja. Propustili su da u tom koraku definišu pitanje državne imovine i pitanja Ustavnog suda BiH i tada zaštite interese Republike Srpske, istakao je danas v.d. predsjednika SDS Milan Miličević rekavši da SDS odgovorno pristupa pitanju državne imovine te da ide na konsultacije da poruči ovo svim učesnicima sastanka.

„SNSD kad je formirao vlast na nivou BiH pitanja državne imovine nije stavio u vrh prioriteta a vrlo lako su se dogovorili oko svih mogućih kadrovskih pitanja i podjele fotelja. Sigurni su u svoje fotelje naredne četiri godine i žele se baviti propagiranjem svojih interesa preko važnih nacionalnih pitanja kao što je ovo. Ipak radi se od nadstranačkom nacionalnom pitanju koje je od suštinskog interesa za Republiku Srpsku i to je razlog što će se Srpska demokratska stranka odazvati pozivu konsultacijama povodom pitanja imovine Republike Srpske“, poručio je Miličević i dodao:

„To ne znači da postoji sličnost u bilo čemu između Srpske demokratske stranke i drugih partija koje će danas prisustovati konsultacijama. Imamo potpno različite stavove po svim drugim pitanjima, posebno po pitanju teškog ekonomskog stanja i prezaduženosti Republike Srpske u koju nas je ova vlast dovela“.

On kaže da Srpska demokratska stranka ima posebnu, istorijsku odgovornost po pitanju očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je nastao kroz niz sastanaka kojim je aktivno učestovala Srpska demokratska stranka za razliku od svih drugih političkih partija.

„Danas kada se pokušava raspakovati Dejtonski mirovni sporazum, mi smo ti koji jasno kažemo NE jer je pitanje državne imovine jasno definisano Dejtonskim sporazumom. Ako bi se otvorilo pitanje države imovine onda bismo doveli u pitanje i šume i vode i sva prirodna bogatstva kojima danas raspolaže Republika Srpska ali i Federacija BiH. Ta dobra mi svih ovih godina nakon rata koristima, upotrebljavamo, izgrađujemo puteve i one pripadaju našim lokalnim zajednicama i Republici Srpskoj. Ali neka predstavnici vlasti znaju da nismo spremni da krupne nacionalne teme poput ove koristimo za dnevno-politička prepucavanja iza kojih ne stoji ništa osim samoreklamiranja“, zaključio je Miličević.

(SDSRS)

CATEGORIES
Share This