Izbori i ekonomska kriza: Lideri stranaka u Srpskoj secirali 2022. godinu

Izbori i ekonomska kriza: Lideri stranaka u Srpskoj secirali 2022. godinu

Opšti izbori u BiH, rat u Ukrajini, ekonomska kriza, inflacija i pad životnog standarda građana – neki su od događaja koji su obilježili prošlu godinu iz ugla političara u Srpskoj.

Svi političari sa kojima smo razgovarali kao najvažniji događaj istakli su izbore u BiH, koji su za neke prošli u fer i poštenim uslovima, a za druge su bili „potpuni fijasko i ne prikazuju izbornu volju građana“.

Za predsjednika Republike Srpske i prvog čovjeka SNSD, Milorada Dodika, jedan od važnijih događaja ove godine bili su „fer i pošteni izbori“.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– CIK je pokušao da dovede u pitanje validnost tih izbora, ali nisu uspjeli – smatra Dodik.

On ističe da je posebno ponosan na činjenicu da je vlast Srpske, iako opterećena koronom i sukobom u Ukrajini, uradila mnogo dobrih stvari za svoje građane.

– Izgubili smo tržišta u Rusiji, odnosno znatno su smanjena zbog sukoba u Ukrajini, i to pokušavamo nadoknaditi na drugim tržištima – istakao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, smatra da je 2022. godina bila ključna za fiskalnu i ekonomsku stabilnost, jer je to bio početak ozbiljne krize.

nenad stevandic predsjednik narodne skupstine rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Pošto je bila izborna godina, ona je donijela i velike sukobe između pozicije i opozicije. U svakom slučaju, Republika Srpska je uspjela da izbjegne podijeljenost i sukobe pozicije i opozicije nakon izbora, ali i fiskalnu krizu koja je poslije korone prijetila ozbiljno da ugrozi socijalnu sigurnost građana – istakao je Stevandić za Srpskainfo.

Po njemu je najbitnije da je Republika Srpska uspjela to sve da prevaziđe i izdrži.

Stevandić ističe da to neće mimoići Srpsku ni ove godine jer ekonomska kriza nije završila u 2022. godini, kao što nisu završile ni „tradicionalne srpske podjele“.

– To će trajati još sigurno 4-5 godina. U svakom slučaju, nismo poklekli na prvom koraku, a sada ćemo pokazati koliko smo ozbiljni – zaključuje Stevandić.

Predsjednik liste „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović, takođe, kao najvažniji događaj izdvaja izbore.

Nebojša Vukanović za govornicom
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On ističe da su „takozvani izbori postali lakrdija i beskrupulozna krađa i prekrajanje izborne volje građana“.

– Utvrđeno je da je na izborima pokradeno na desetine hiljada glasova, ali uprkos tome, i pravosuđe i centralni izborni kartel, kao i ostale institucije, su legalizovali izborno nasilje i pljačku. To je svakako za mene smrt pravne države i demokratije, te nešto što je obilježilo ovu godinu – rekao je Vukanović za Srpskainfo.

On kaže da će zbog svega što se dešavalo na izborima, njegova lista „Za pravdu i red“ bojkotovati prijevremene izbore u Bratuncu i Zvorniku, koji se održavaju početkom februara ove godine.

Vukanović ističe da izbori nemaju smisla dok se ne uvedu skeneri i kamere. Prema njegovim riječima, osim izbora, kao najvažniji događaj izdvaja to što je pandemija korona virusa prošla, jer je to bilo nešto što je izmijenilo živote građana, ne samo u Srpskoj već i cijelom svijetu.

– Ono što je na mene svakako ostavilo utisak jeste nevjerovatna inflacija, talas poskupljenja koji je bio u 2022. godini, u kome su cijene u Srpskoj dramatično povećane 30-50 odsto. Na žalost, činjenica je da mi sada u cijenama nekih osnovnih životnih prehrambenih namirnica stižemo i zemlje EU – poručuje Vukanović.

I za predsjednika NPS, Darka Banjca, izbori su spadaju među značajnije događaje, gdje su građani „Republike Srpske demokratskim putem pokazali u kom pravcu će ići Srpska“.

Darko Banjac, lider NPS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– A to znači u pravcu ekonomske stabilnosti i nacionalnog jedinstva, te očuvanja nadležnosti Srpske – ističe Banjac za Srpskainfo.

Dodaje da je za njega, kao lidera NPS, značajno to što su na izborima dobili povjerenje više od 20.000 građana Srpske.

– Samim tim smo postali parlamentarna stranka, odnosno najmlađa parlamentarna stranka u Narodnoj skupštini RS – zaključuje Banjac.

V.d. predsjednika SDS, Milan Miličević, kaže za Srpskainfo da je, po njemu, više toga obilježilo prošlu godinu.

milan miličević
FOTO: SDS

Iz političkog ugla, kaže on, to su sigurno izbori, ali iz aspekta svakodnevnog života godinu je obilježila izrazita ekonomska kriza sa porastom cijena, inflacijom i padom životnog standarda stanovnika.

Predsjednik SPS, Goran Selak, ističe za Srpskainfo da je 2022. godinu svakako obilježila velika ekonomska kriza uzrokovana tektonskim promjenama na globalnom nivou.

FOTO: SPS
FOTO: SPS

Smatra da Srpska u budućem periodu mora provesti niz mjera kako bi umanjila efekte ekonomske krize i poboljšala socijalno-ekonomski status građana.

– SPS je prošle godine prvi put nastupila na izborima i ostvarila zacrtani cilj, te postala parlamentarna partija. U godini koja je nastupila vrijedno i posvećeno ćemo raditi isključivo u interesu Srpske i svih njenih građana, sa posebnim akcentom na povećanje društvenog standarda, jer SPS-u su građani uvijek na prvom mjestu – navodi Selak.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This