Bugari zaprimili zahtjev za izručenje Dragana Vučetića

Bugari zaprimili zahtjev za izručenje Dragana Vučetića

Ministarstvo pravde Bugarske zaprimilo je od nadležnih institucija iz BiH dokumentaciju vezanu za izručenje Dragana Vučetića koji je 16. novembra uhapšen po međunarodnoj potjernici na aerodromu u Sofiji, potvrđeno je za CAPITAL.

„Postupanje po zahtjevu za ekstradiciju je u toku i odluka će biti donesena u skladu sa propisima“, odgovoreno je iz Ministarstva pravde Bugarske na naša pitanja.

Prije toga, iz bugarskog Ministarstva inostranih poslova na naša pitanja da li će biti udovoljeno zahtjevu za ekstradiciju i gdje se u ovom trenutku nalazi Vučetić dobili smo kratak odgovor da su obaviješteni o pritvoru za Dragana Vučetića.

„Postavljena pitanja su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bugarske“, navodi se u odgovoru MIP-a.

Potom smo iz bugarskog MUP-a dobili još kraći odgovor.

„Pitanja treba uputiti Ministarstvu pravde i tužilaštvu“, glasio je kratak odgovor i na kraju nam je iz Ministarstva pravde Bugarske stigao nemušt odgovor da su zaprimili dokumentaciju i da se po njemu postupa.

Podsjećamo, bivši direktor javnog preduzeća „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić koji je bio i savjetnik Milorada Dodika uhapšen je 16. novembra u Bugarskoj na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Opkružni sud Banjaluka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru.

CAPITAL je prvi objavio da je protiv Vučetića Uprava kriminalističke policije MUP-a RS u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora preduzeća „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Preduzeće „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla”, a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Kako je Vučetić pljačkao “Nikolu Teslu”, ali i građane Republike Srpske možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This