Dodik pristao, nema blokade u Savjetu ministara

Dodik pristao, nema blokade u Savjetu ministara

– Politička stabilnost i dobri odnosi zemalja zapadnog Balkana, ključni su za ekonomski napredak regiona, poručio je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković povodom 100 dana rada Savjeta ministara. Govorio je i o Otvorenom Balkanu, sankcijama Rusiji kojima se BiH pridružila, ali i istočnoj gasnoj interkonekciji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio kako ministri iz Republike Srpske neće učestvovati u radu Savjeta ministara BiH ukoliko se na dnevnom redu ne nađe pitanje istočne gasne interkonekcije sa Srbijom. Situacija je razriješena u petak, na sastanku Dodika i šefa bh. dioplomatije Elmedina Konakovića, na kojoj je dogovoreno da će se na sljedećoj sjednici Savjeta ministara naći odluke o realizaciji istočne, ali i južne plinske interkonekcije sa Hrvatskom.

Da blokade neće biti, ponovo je potvrdio Konaković, rekavši da je i Dodik pristao da se pitanje gasnih interkonekcija rješava u bh. institucijama.

„Svjedočite da smo vratili procese u bh. institucije“, naglasio je Konaković. On je istakao i da je u ovoj godini BiH u potpunosti uskladila spoljnu politiku sa onom koju vodi Evropska unija, odnosno pridružila se u osudi i sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

„U Bosni i Hercegovini je bilo komešanja i prigovora meni zbog toga što sam dao instrukcije Alkalaju i nekim drugima da se prati spoljna politika Evropske unije“, zaključio je Konaković.

Ponovio je da podržava Otvoreni Balkan, ali da se prvo mora završiti započeto iz Berlinskog procesa.

Onima koji Otvoreni Balkan nazivaju „srpskim svetom“ Konaković je poručio da u zemljama koje su pristupile toj inicijativi živi više od pet miliona muslimana i Bošnjaka.

– Uskoro će biti održana zajednička sjednica vlada Hrvatske i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, najavio je Konaković i dodao da bi zajedničku sjednicu Savjet ministara trebao održati i sa vladom Srbije.

(BN)

CATEGORIES
Share This