Čović kao i Dodik u potrazi za četvrtim delegatom, Cvitanović kaže da se na terenu dešava svašta

Čović kao i Dodik u potrazi za četvrtim delegatom, Cvitanović kaže da se na terenu dešava svašta

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čijem čelu je Dragan Čović trenutno traga za potencijalnim „preletačima“ u federalnom Domu naroda. Još dva bi im osigurala četiri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama, na terenu traje potraga za dva potencijalna preletača. Čovićevoj stranci su interesantni delegati iz reda hrvatskog naroda koji su članovi HDZ-a 1990 i HNP-a (Hrvatski nacionalni pomak).

Četiri delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH donose daju jednog delegata u državnom parlamentu.

HDZ „Devedesetka“ i HNP trenutno imaju četiri delegata u federalnom Domu naroda dok stranke sa sjedištem u Sarajevu imaju jednog iz reda Hrvata. Kako nije za očekivati da će se taj jedan delegat iz stranaka okupljenih oko Trojke „prodati“ HDZ-u, ova stranka je u potrazi za delegatima u drugim kantonima, kao što je Livanjski.

Predsjednik „Devedesetke“ Ilija Cvitanović je za Klix.ba prokomentarisao ovu situaciju kazavši da HDZ 1990 i HNP imaju četiri delegate u federalnom Domu naroda što im garantuje jednog delegate u Domu naroda Parlamenta BiH.

„To je moj odgovor u ovom trenutku, ali na terenu se definitivno događaju stvari koje se ne bi trebali događati. Takve informacije dolaze i do mene. Vidjet ćemo u ovih dan-dva šta se dešava pa ćemo moći reći nešto više. U Zapadnohercegovačkom kantonu je završeno kako je završeno… Večeras ću razgovarati sa svim zastupnicima, pa ćemo vidjeti što se događa“, kazao je.

Cvitanović kaže da se neće odreći delegatskih mandata u federalnom i državnom parlamentu, jer su to dobili na izborima.

„Imali smo razgovore s HDZ-om oko formiranja vlasti, vjerovatno ćemo ih nastaviti, ali nemamo neki značajniji dogovor. Vidjet ćemo razvoj nakon izbora Doma naroda PFBiH, jer je evidentno da se svugdje čeka to“, dodao je.

HDZ trenutno ima sigurna tri delegata u Klubu Hrvata, baš kao i SNSD u Klubu Srba. Ali s još jednim – četvrtim, HDZ i SNSD bi imali potpunu kontrolu moći na nivou BiH u naredne četiri godine i mogli bi blokirati sve procese kada im to bude ćejf.

Dnevni list je danas pisao na ovu temu te istakao kako „prljava trgovina ispod žita prijeti da ozbljno uzdrma i same temelje HNS-a“.

 

(Kliks.ba)

CATEGORIES
Share This