Centralna izborna komisija ponovo kažnjava partije

Centralna izborna komisija ponovo kažnjava partije

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici je nastavila da kažnjava političke subjekte zbog kršenja Izbornog zakona BiH, odnosno zabranjenih aktivnosti koje su vodili prije početka zvanične kampanje, ali i zbog trgovine mjestima u biračkim odborima.

PDP je kažnjen sa 5.000 KM, a gradonačelnik i kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković sa 3.000 KM, jer je na jednoj televiziji izjavio da je siguran u pobjedu i da će biti ubjedljiviji pobjednik nego 2020. godine, a kako je pojašnjeno, bio je ovjereni kandidat u momentu davanja tih izjava.

SNSD je kažnjen sa 7.500 KM, jer je na jednom skupu u Banjaluci vodio preuranjenu kampanju na način da je prisutnima dijeljen promo materijal, a na skupu su bili prisutni nosilac liste Vlado Đajić i kandidat za gradonačelnika Nikola Šobot, dok je voditelj programa pozivao da se glasa za SNSD i njihove kandidate na lokalnim izborima.

HDZ BiH je kažnjen sa 4.500 KM, jer je gradski odbor HDZ-a Mostar na društvenim mrežama objavio da su prilikom obilaska sela u Mostaru saznali koji su to i budući projekti koje žele sprovesti, te je pojašnjeno da su tako prisvojili zasluge i za dosadašnje, okončane projekte.

CIK je prvi put odlučivao o lažnom predstavljanju, odnosno o trgovini mjestima u biračkim odborima. Utvrđena je odgovornost HDZ-a BiH i SDP-a BiH, te su kažnjeni sa po 4.000 KM.

U obrazloženju je navedeno da je Tarik Osmanhodžić imenovan u jedan birački odbor u Tuzli, a delegiran je ispred HDZ-a, iako je član SDP-a, što ova stranka nije ni sporila, dok je i sam Osmanhodžić na društvenim mrežama dijelio objave sa druženja Foruma mladih SDP-a Tuzla.

Osmanhodžić je takođe kažnjen, ali sa 1.000 KM i zabranom angažovanja u organima za sprovođenje izbora u naredne četiri godine.

Na današnjoj sjednici, CIK je odbacio prigovor protiv NF- Jelena Trivić i njihovog kandidata za odbornika u SO Stanari Branislava Todorića, a u vezi sa izjavama na RTV BN i informacijama o štrajku radnika „Ekosfera“ Stanari, zbog toga što je prigovor neblagovremen, nepotpun i nepotpisan, a iz CIK-a je poručeno i da nisu pronađeni dokazi i elementi promocije političkog subjekta.

CIK je odbacio i prigovor protiv NPS- Darko Banjac za postavljanje bilborda u Kozarskoj Dubici prije zvanične kampanje, jer kako je rečeno, CIK nije mogao utvrditi tačno vrijeme postavljanja bilborda.

Odbačen je i prigovor protiv Socijalističke partije i njihovog kandidata za odbornika u Stanarima Mihajla Gavrića da je koristio štrajk radnika u Stanarima za ličnu promociju.

Iz CIK-a su pojasnili da se prigovor odbacuje, jer je takođe nepotpun i nepotpisan, a da se uvidom u dokaze nije moglo zaključiti da se radi o preuranjenoj kampanji.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This