Zapuštene njive u Rogatici postaju oranice

Zapuštene njive u Rogatici postaju oranice

Nešto više od 300 hektara zemljišta u svojini Republike Srpske na području Rogatice, koje je do sada uglavnom bilo u korovu i slabo korišćeno, podijeljeno je na 15 poljoprivrednih proizvođača koji će zemljište koristiti za stočarstvo, ratarstvo i povrtlarstvo.

Prema odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača i nakon usvajanja odluke na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Rogatica, najviše, 94 hektara, na Sjemeću dobio je Drago Karišik iz Gučeva sa namjenom za uzgoj stoke i bavljenje ratarstvom.

Zoranu Limiću iz Brankovića dodijeljeno je 49 hektara, takođe na Sjemeću, dok je 38 hektara zemljišta na Borikama dodijeljeno “Agro plodu” Dragana Džide. Danijela Šimšić dobila je 11 hektara na Pašić Kuli, Rade Janjić 27 hektara na Borikama, dok je “Eko farma” Olivera Planojevića dobila 21,6 hektara zemljišta takođe na Borikama. Zoran Džida i Mile Cvijetić će obrađivati četiri, odnosno 2,9 hektara iz svojine Srpske, Momir Kušić devet hektara, Momčilo Bojat 14,4, Ranko Cvijetić 2,9, Mirko Mališić i Mikajilo Džida po 12, a Miro Nikolić 13,1 hektar.

– Sve zemljište iz ovog “paketa” dodijeljeno je u zakup na period od osam godina i uz za svakog korisnika utvrđeni iznos godišnje zakupnine. Tako će, primjera radi, Drago Karišik plaćati 5.642 marke, “Agro plod” 1.557, Zoran Limić 2.978 maraka i tako do najniže zakupnine – rekoše u opštinskom Odjeljenju za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti.

Glas Srpske
CATEGORIES
Share This