Sakan produžava muke kotorvaroških vatrogasaca

Sakan produžava muke kotorvaroških vatrogasaca

– Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan odbija da postupi po presudi Vrhovnog suda Republike Srpske i „pravdu“ traži od Ustavnog suda BiH, otkriva CAPITAL.

Koristeći pravne akrobacije, Sakan pokušava da izbjegne plaćanje odštete i vraćanje na posao trojice kotorvaroških vatrogasaca kojima je nezakonit otkaz u julu 2017. godine dao starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš i njegov stranački kolega iz PDP-a Nedeljko Sakan.

Da zlo bude veće, umjesto poštovanja presude Vrhovnog suda RS koji je presudio u korist otpuštenih vatrogasaca Petka Božičkovića, Radojka Keverovića i Ljube Popovića, opština Kotor Varoš očekuje pravdu od Ustavnog suda BiH.

PDP Kotor Varoš kontra Stanivukovića

Upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH kojom se osporava presuda Vrhovnog suda RS, načelnik Kotor Varoša i lokalnog PDP-a Zdenko Sakan šalje kontradiktornu političku poruku.

Kotorvaroški PDP od Ustavnog suda BiH očekuje pravdu, dok gradonačelnik Banjaluke i šef banjalučkog PDP-a Draško Stanivuković svakodnevno bljuje vatru protiv te pravosudne institucije i tvrdi da se preko nje otima gradsko zemljište na lokaciji bivše Stare autobuske stanice.

Advokat Vukan Šelver koji je u ovom sporu zastupao Vatrogasno društvo kaže da je u ime opštine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zato što opština nije strana u sporu.

„Vatrogasno društvo nije pravno ugašeno, jer je i dalje registrovano u sudu. Nigdje u presudi se ne navodi opština Kotor Varoš i ta presuda Vrhovnog suda RS ne može se izvršiti nad sredstvima opštine. Otpuštene vatrogasce na posao treba da vrati Vatrogasno društvo, a ne opština“, kaže Šelver za CAPITAL.

S druge strane, Keverovićev i Božićkovićev advokat Čedo Đukić kaže da odugovlačenje sa provođenjem presude Vrhovnog suda RS samo nabija dodatne kamate i povećava iznos koji će opština na kraju neminovno morati da plati.

„Čini mi se da troškovi po presudi sada iznose oko 150.000 KM, ali sa odugovlačenjem će to izaći na 300.000 KM, jer otpušteni vatrogasci treba da budu vraćeni na svoja radna mjesta, a ni taj dio presude se ne poštuje“, kaže Đukić za CAPITAL.

Podsjećamo, starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan u julu 2017. godine dao je otkaze trojici pomenutih vatrogasaca, iako su oni u tom trenutku jedini imali stručni ispit za rukovodioca akcija gašenja požara, odnosno ispunjavali uslove za status profesionalnog vatrogasca.

Sakan je njih trojicu na silu htio da „prebaci” u dimnjačare, a nakon što su odbili da potpišu ugovore o radu i postanu dimnjačari, uručeni su im otkazi.

FOTO: Capital

Oni su u novembru te godine podnijeli tužbu protiv Vatrogasnog društva i Nedeljka Sakana. U tužbi su naveli da nije bilo osnova da im se daju otkazi i da je kompletan proces pokrenut protiv njih pun propusta i nezakonitosti, a to je na kraju potvrdio Vrhovni sud RS.

„Jasno je da nas je Sakan otpustio iz osvete, jer smo se javno usprotivili njegovom načinu rada i pravljenju štete Vatrogasnom društvu. Nijedan drugi razlog nije postojao da nam bude uručen otkaz, zbog čega smo se i odlučili na tužbu. Ovo je nezapamćen slučaj u Kotor Varošu. Pravda je, ako postoji, na našoj strani. Vjerujemo u rad suda i očekujemo da će postupiti s ciljem zadovoljenja pravde“, rekao je tada u ime otpuštenih vatrogasaca Petko Božičković.

Iako je dočekao pravdu od suda, njenom sprovođenju sada se protivi opština Kotor Varoš u čije ime je upućena apelacija Ustavnom sudu BiH, kojom se praktično samo odgađa plaćanje odštete zbog nezakonitih otkaza koje je dao Nedeljko Sakan.

Tvrdnje advokata Vukana Šelvera da se „nigdje u presudi ne navodi opština Kotor Varoš i da otpušteni vatrogasci namirenje trebaju tražiti od Vatrogasnog društva“ pobija Sporazum o preuzimanju radnika i imovine Vatrogasnog društva Kotor Varoš.

Taj sporazum koji je u posjedu CAPITAL-a zaključen je 31. decembra 2019. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Osnovni sud u Kotor Varošu donio prvu presudu protiv Vatrogasnog društva, a u korist otpuštenih vatrogasaca. Sporazum je pratila izmjena Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u organima uprave opštine Kotor Varoš kojim je uvedena nova organizaciona jedinica opštine – Teritorijalna vatrogasno spasilačka jedinica Kotor Varoš.

FOTO: Capital

Time je praktično okončan rad Vatrogasnog društva u dotadašnjem pravnom statusu u kojem je kao i u većini drugih lokalnih zajednica funkcionisalo kao dobrovoljno vatrogasno društvo, odnosno kao udruženje građana koje je finansirano iz lokalnog budžeta, a poslove dotadašnjeg DVD-a Kotor Varoš preuzela je Teritorijalna vatrogasno spasilačka jedinica Kotor Varoš.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This